Населението било сред ядрените цели на САЩ


На картата са показани някои от целите в Източна Европа, които е трябвало да бъдат поразени от ядрените оръжия на САЩ Снимка NSA

На картата са показани някои от целите в Източна Европа, които е трябвало да бъдат поразени от ядрените оръжия на САЩ
Снимка NSA

България е била сред мишените в случай на война, сочи разсекретен документ

За първи път Националното управление на архивите и регистъра в САЩ публикува съставения през 1956 г. списък с цели, по които да бъде нанесен ядрен удар в случай на война със Съветския съюз. Заглавието на документа, цитиран от вестник „Ню Йорк таймс“, е „Прочуване на условията за употреба на ядрено оръжие“ и съдържа 800 страници.
Списъкът се отнася до количеството и вида цели, разположени не само на територията на СССР, но и в Източна Европа и Китай. В документа са включени 179 обекта в Москва, 145 в Ленинград и 91 в Източен Берлин.
От разсекретения документ става ясно, че 16 обекта в 14 български населени места са били обект на евентуална американска ядрена атака. Три от тях са били в София. Освен столицата други големи населени места са Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Добрич (фигуриращ под тогавашното си име Толбухин), Ямбол и Карлово.
Не всички сведения са все още разкрити. По тази причина редица кодове са неясни и може само да се предполага какво е щяло да бъде ударено на определено населено място.
Например два от обектите в София са кварталите „Враждебна“ и „Божурище“. „Враждебна“ е официалното име на международното летище. А в Божурище има военно летище. Каквито има или е имало в подлежащите на удари Габровница, Граф Игнатиево, Каменец, Крумово, Равнец и Узунджово.
Самият план и два допълнителни списъка към него са били направени от командването на стратегическата авиация на САЩ (SAC) през 1956 г., като според предвижданията на американските стратези евентуална война е можело да избухне след три години.

Във всеки списък има повече от хиляда цели. В първия са включени военни летища. Въздушните цели били с най-голям приоритет. Но тъй като много от въздушните бази и командните центрове се намирали във или около населени места, при такива удари би имало много цивилни жертви.
Втори по приоритет били обектите на промишлената инфраструктура. Във втория списък влизали дори цели градове, които трябвало да бъдат „систематично унищожени“.

За всеки е имало списък от цели, които трябвало да бъдат унищожени при атака. Например при ядрена бомбардировка на Москва се е планирало да се ликвидират оръдия, авиодвигатели, железопътно оборудване, а също така резервите от пеницилин и хлор.

Отделно във всеки от списъците е било набелязано унищожаване на населението (на сайта на NSA се отбелязва, че такива планове противоречат на международното право).
Докато голяма част от целите са индустриални и правителствени сгради, една за всеки град е наречена просто „население“.

„Със сигурност е тревожно да видиш населението определено като цел“, коментира Уилям Бър, старши анализатор в Националния архив по сигурността (NSA), изследователска група при университета „Джордж Вашингтон“, която получава списъка в отговор на молба, отправена за първи път през 2006 г.
Авторът на статията в „Ню Йорк таймс“ подчертава, че най-страшните в този списък са цели категория 275 под наименование „население“.

По това време използването на атомни бомби срещу мирното население се разглеждало като начин за сломяване на духа на противника и така допринася за по-скорошния край на войната.

 

Източник: http://duma.bg

Posted on 25.12.2015, in Анализи, Национална сигурност, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: