Търговската война се разгаря!


Търговската война се разгаря!От 1 януари влиза в сила забраната за внос на селскостопански продукти и се въвеждат визи за турски граждани

Министерството на търговията на Русия готви тежък удар по леката промишленост в Турция, предаде ТАСС. Направено е предложение да се ограничи със 70-80% вноса на дрехи от страната.

Зам.-министърът Виктор Евтухов съобщи, че турският внос на стоки от леката промишленост е едва 6% от общия внос на във федерацията и е на стойност 1,1 млрд. евро.

Предложението на търговското ведомство е отправено след молба от страна на Текстилната асоциация на Русия да се забрани вноса от Турция.

Аргументите са, че леката промишленост в страната има нужда от подкрепа, безработицата расте и не е далновидно при тези условия да се осигурява прехраната на до 3% от населението на Турция.

По данни на асоциацията всяка година в бюджета на Анкара от руския експорт влизат около 400 млн. долара, а останалите 2,5 млрд. долара отиват за заплати.

РИА Новости припомня, че в Русия има стотици оплаквания от изделия на турската лека промишленост и по-специално от детските дрехи, почистващите препарати и мебели. За последната една година са били иззети  800 кг такива стоки.

Руският президент Владимир Путин обяви търговска война на Русия след свалянето на изтребителя на Кремъл Су-24 от Анкара на 24 ноември.

Като следствие от 1 януари 2016 г. бе забранен стока на редица селскостопански стоки от Турция, отменени бяха чартърите, а за граждани на Турция бе въведен визов режим.

 

Източник: Епицентър

Posted on 24.12.2015, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: