Кого плаши руският Су-30 с новата си ракета в Сирия?


Подкачане на ракета Р-73 под крилото на Су-30

Подкачане на ракета Р-73 под крилото на Су-30

С положителност най-напред изводи трябва да си направи Турция

Руското Министерство на отбраната излъчи снимка от авиобазата „Латакия” в Сирия, показваща подготовката на ракета „въздух-въздух”. Лаконичният текст от едно изречение гласи, че това е ракета РВВ-МД, разработена и произвеждана от „Гос МКБ „Вимпел””. Самолетът най-вероятно е свръхманевреният Су-30.

Означението на „въздух-въздух” МД обикновено се отнася за ракетата Р-73. Външният вид при това напълно съвпада. Ако фотографията действително е направена в Сирия, това е първият известен случай ракета от този тип да се появи в Латакия.

Фактът, че руското МО официално показва снимката, е иносказателен. При това сега ракетата няма поле за прилагане и снимката вероятно е направена с демонстративна цел „Имаме я и сме готови да я използваме”.

Какво иска да каже руското МО с тази снимка? До кого е адресирано посланието? Тази ракета кого трябва да респектира?

Отношенията на Запада с Русия относно Сирия взеха да се позатоплят от взаимния искрен стремеж да водят решителна борба с ИД, има споразумения за процедури с цел избягване на конфликтни ситуации във въздуха. Към тях следва да се причисли и Иран, чиито интереси доста плътно се припокриват с тези на Русия.

Саудитска Арабия и Катар обаче са раздвоени: от една страна те подкрепят терористите, а от друга искат да ги изчистят и на власт в Дамаск да дойде някой сунит.

По метода на отсяването остава единствено Турция. Да, Анкара е абсолютно двулична по отношение на политиката си спрямо ИД. Правителството имитира участие в коалицията на САЩ срещу ИД, а в същото време южната част на страната е „булевард за ислямистите”, по който в Турция влизат хиляди бензиновози с нефт и дирижирани потоци от бежанци, а в замяна излизат парични потоци и оръжие. И всичко това с надеждата ИД да продължи съществуването си и да „поизтребе” повечко кюрди.

В първите 2-3 дни от руската операция в Сирия, руската авиация удари туркменски села в Северна Сирия на границата с Турция. Анкара светкавично реагира с протестна нота. Преди дни руският посланик в Анкара отново бе привикан в МВнР и му бе връчен протест заради нови бомбардировки на туркменски селища. А нещата са ясни: тези туркмени са се изселили от района на Каспийско море след болшевишката революция в Русия, тъй като са подкрепяли разбойническото движение на басмачите и ги чакало сурово възмездие. Изселилите се чак в Сирия туркмени и тяхното потомство хранят люта ненавист към руснаците и са предоставили щедро гостоприемство и подкрепа за терористите от кавказките републики на РФ. Гледайки далновидно напред, Путин няма да пожали нито кавказките джихадисти, нито туркмените – кръвни противници на Русия и Башар Асад.

Турция обаче не иска да жертва нито едните, нито другите. Туркмените винаги са играли роля на ”пета колона” на Турция в Сирия, като е поела покровителство над тях. А руската авиация ще навестява тези селища винаги, когато получи информация, че в тях са се съсредоточили „родни” терористи.

Развръзката ще дойде, когато Сирийската армия, подкрепяна от руската авиация, ще опита да прокара „санитарна зона” между селищата на туркмените и Турция. Ако конфликтите сега по повод на малкото на брой и то кратки влитания на руската авиация в небето на Турция се разминават само с ноти, тогава ситуацията ще опира до преки въздушни противопоставяния, теоретично граничещи с маневрени въздушни боеве.

Според експерти, Сирия в определена степен е опитен полигон за руската армия, където да се изстрелят боеприпаси с изтичащ срок на съхранение, да се изпробват нови оръжейни системи, както и да се възстанови позагубеният боен опит и да приложат нови концепции. Пускането на ракети от Каспийския флот и Авиацията с далечно действие екстраполира целите извън ограничения контингент в Латакия.

Впрочем малко незабелязано мина двойното усилване на руската авиационна групировка в Латакия от 34 бойни самолета на 69, като е засилена изтребителната авиация със Су-27. Защо ли?

Преди да изтече месец от операцията в Сирия чуждите военни експерти признаха единодушно, че руската армия няма равни в Европа. Турция ще трябва да го отчете и да си припомни, че не всичко желано е постижимо. И пред военното противопоставяне с Русия със скърцане на зъби ще предпочете добре развиващия се бизнес с нея.

Ето така може да се тълкува демонстративното появяване на маневрената ракета Р-73 под крилото на Су-30. Всичко това обаче няма да се случи днес и утре. През това време комбинативния мозък на Путин със сигурност ще измисли и дипломатически ходове с цел да изолира Турция и да я лиши от инициатива. С това той ще укрепи западната коалиция и ще я предпазва от вътрешно разцепление и „приятелски огън”.

ДОСИЕ :

Авиационната ракета Р-73 носи означение в САЩ и НАТО AA-11 Archer (Стрелец с лък). Тя е управляема, с малък радиус на действие и с инфрачервена глава за самонасочване. Максималното разстояние при челно пускане е до 40 км., минималното отзад е до 300 метра. Бойната част е 8 кг.
Р-73 е създадена специално за високоманеврен въздушен бой. При разработката са отчитани изисквания за всеракурсност и свръхманевреност, реализация на принципа „пусни и забрави”. Освен това оръжието не налага съществени ограничения на маньовъра на изтребителя, тоест ракетата да може да се пуска при интензивно маневриране на самолета с големи претоварвания.
 

Източник: Ганчо КАМЕНАРСКИ, БЛИЦ

Posted on 23.12.2015, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: