Доклад разкри какви ще са огромните загуби на Турция заради обтегнатите отношения с Русия


Доклад разкри какви ще са огромните загуби на Турция заради обтегнатите отношения с РусияАко противопоставянето продължи в близките 4 години, щетите за турската икономика ще надхвърлят 52 милиарда долара

Годишните щети на икономиката на Турция от турско-руската криза могат да възлязат минимум на 8,5 милиарда долара и максимум на 12,2 милиарда долара. Такава прогноза се съдържа в доклад, изготвен от представители на опозиционната Народнорепубликанска партия, предадоха ТАСС и БТА.

В документа, извадки от който публикува вестник „Джумхуриет“, се отбелязва, че преките загуби за турската икономика ще възлязат на минимум 6,5 милиарда долара, но взимайки под внимание „куфарната търговия“, ще достигнат 8,5 милиарда. В случай на изостряне на санкциите годишните загуби се очакват на ниво 12,2 милиарда долара, се казва в доклада.

Според оценките на Народнорепубликанската партия кризата, ако не бъде регулирана в средносрочна перспектива, за четири години ще нанесе на Турция загуби от 52,5 милиарда долара. В доклада се подчертава, че в случай на прекратяване на сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката Турция ще се окаже в сложна ситуация, тъй като тя няма алтернатива на руския газ. Делът на Русия в общия внос от Турция на природен газ е 54,8 процента.

Над една трета от произвежданата от нас електрическа енергия идва от ТЕЦ-ове, работещи на природен газ. Да се замести той в краткосрочна перспектива с втечнен газ и да се разнообразят страните-източници на газ е невъзможно, се казва в документа.

В него се посочва, че Турция ще понесе сериозни щети от загубата на руски туристи. За една година Турция се посещава от около 3,5 милиона руски туристи, които харчат 2,9 милиарда долара. Поддържането на напрежение в отношенията между двете страни ще се превърне в сериозни загуби за туристическия сектор, се отбелязва в доклада на Народнорепубликанската партия.

Отношенията между Москва и Анкара се обтегнаха след свалянето от турски изтребители на руски бомбардировач в района на турско-сирийската граница на 24 ноември. След този инцидент Русия въведе редица санкции срещу Турция, засягащи основно секторите на туризма, енергетиката, строителството и селското стопанство.

Кризата в отношенията между Турция и Русия ще може да се регулира към март 2016 година, заяви от своя страна турският министър на търговията Бюлент Тюфенкчи. Кризата пламна заради сваленият на 24 ноември руски бомбардировач от турски изтребител във въздушното пространство на Сирия.

„Правим всичко зависещо от нас, за да не понасят загуби и руският, и турският народ. Предполагаме, че (кризата) няма да продължи дълго, през февруари-март напрежението ще спадне, ще отслабне“, каза министърът. Той добави, че през последните дни е намалял обемът на стоките, които са връщани от руските митници.

 

Източник: Блиц

Posted on 22.12.2015, in Анализи, Балканите, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: