Daily Express: Турция я чакат големи проблеми


Daily Express: Турция я чакат големи проблемиЕксперти прогнозират, че Турция ще се сблъска с енергийна катастрофа в резултат на дипломатическите последствия от инцидента с руския Су-24, а плачевното състояние на отношенията между Турция и Русия може да доведе Анкара до конфронтация с ЕС, пише изданието.

Твърдата риторика по време на ежегодната пресконференция на президента на Русия Владимир Путин очерта курса в отношенията между Русия и Турция. Путин подчерта, че не вижда възможност да подобри партньорството си с турските управляващи.

“Те извършиха враждебен акт срещу нашата авиация. Но не може да се каже, че ние се отнасяме към Турция като към враждебна държава. Отношенията ни се влошиха – това е така. Не знам как ще излезем от тази ситуация. При всички положения, топката не е в нашите ръце, а в турските”, — заяви Путин.

Daily Express отбелязва, че Русия е най-крупният износител на природен газ за Турция, но преговорите по създаването на газопровода “Турски поток” бяха прекратени след инцидента с руския Су-24.

“Eкспертите предупреждават, че Турция може да бъде принудена да се обърне към други страни, за да регулира енергийните си доставки, например към Кюрдистан или Казахстан, което ще бъде в сериозно противоречие с интересите на Европа, — отбелязва изданието . – Отрасловите експерти прогнозират, че Турция ще се сблъска с “катастрофа” в резултат на дипломатическите последствия от инцидента със Су-24.

Политическият експерт по международни отношения Мика Халперн заяви, че основната беда на Турция е в това, че почти всички потенциални доставчици на газ са в явен конфликт с нея и Ердоган просто няма към кого да се обърне.

“Турция е в конфликт не само с Русия, но и с други алтернативни доставчици. Турция враждува с асоциацията “Мюсюлмански братя”, затова Египет няма да й даде газ, агресивно критикува Саудитска Арабия, затова и от нея няма да получи газ. Да, съществува Израел, теоретически Турция може да получи оттам газ, но в последно време Ердоган е настроен враждебно и към Израел”, — счита той.

Позицията на Халперн се потвърждава и от специалиста по икономически въпроси към аналитичния център Брейгел Симон Таляпиетра.

“Турция се намира в много лоша ситуация – ако Русия съкрати доставката на газ по геополитически причини, за Турция това ще означава неизбежна катастрофа”, — отбелязва Таляпиетра.

Според експерта по енергетика от Европейския център за политика Марко Джул, “плачевното състояние в политическите отношения” между Турция и Русия може да превърне енергийните отношения между Турция и ЕС в конфронтация, заради достъпа до тези ресурси.

“Очевидно ситуацията в областта на енергетиката за Турция става все по-лоша, което прави страната все по-малко надеждна в качеството й на потенциално свързващо звено за диверсификация на доставките в ЕС”, — заяви той, отбелязвайки, че сътрудничеството между Русия и Турция е свързано с последствия за целия Европейски съюз.

“Започнахме да говорим за “Турски поток”. Знаете, че това не зависи от нас в края на краищата”, — заяви Путин по време на ежегодната си пресконференция в четвъртък.

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 21.12.2015, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: