Руски генерал: Нови оръжия ще ”неутрализират” ПРО на САЩ


Руска междуконтинентална ракета ”Топол-М” Сн.: Официален сайт

Руска междуконтинентална ракета ”Топол-М”
Сн.: Официален сайт

Руски генерал заяви, че нови оръжия „ще неутрализират“ американския противоракетен щит.

Командващият руските стратегически ядрени сили заяви, че новите им оръжия ще са способни да „неутрализират“ всяка потенциална противоракетна отбрана, съобщиха руски медии, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

И действащата, и перспективната система за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ няма да може да устои на масиран руски удар, заяви генерал-полковник Сергей Каракаев, командващ Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН), на пресконференция.

Оценките на специалистите показват, че разположената към днешна дата американска система за ПРО по своите информационнотехнологични и огневи възможности е неспособна да устои на масиран удар от РВСН, заяви генералът, цитиран от ТАСС.

Макар че съществуващата американска противоракетна система още не е способна да отрази ракетна атака, която Русия е способна да предприеме, американският портиворакетен щит ще стане по-усъвършенстван в бъдеще, подчерта Каракаев.

„С оглед на това Русия коригира плановете си за развитие на стратегическите ядрени сили, взимайки предвид темповете и мащабите на прогнозираното развитие на информационните и ударните сили на дадената система.

Реализацията на нашите планове предвижда прилагане на принципно нови ефективни средства и способи за преодоляване на всяка система за ПРО“, заяви той, като подчерта, че ракетните войски ще се развиват съобразно параметрите на Договора за съкращаване на стратегическите ядрени сили, максимално модернизирайки въоръжението си.

На въоръжение през 2016 г. ще влезе нова система за управление, която ще позволи според Каракаев по-оперативно пренасочване на междуконтиненталните ракети, включително в условия на ядрено въздействие и радиоелектронно заглушаване.

Освен това на космодрума Плесецк ще бъде осъществено пробно изстрелване на тежката междуконтинентална балистична ракета „Сармат“, снабдена с нови средства за преодоляване на противниковата система за ПРО, добави Каракаев, като подчерта, че тази ракета е изцяло разработена и произведена в руски предприятия.

Ракетните войски планират догодина общо 16 изстрелвания. Русия не планира създаване на нови подразделения на РВСН, включително в Арктика, подчерта той в отговор на журналистически въпрос.

Ракетите, с които Русия разполага сега, са способни да поразят цели във всяка точка на света, каза генералът.

„Спомням си, че и миналата година ми зададохте аналогичен въпрос, а именно, няма ли да разполагаме нови части на южните граници на Русия, на територията на Кримския федерален окръг. И тогава ви отговорих, че това не е необходимо. Същото ще ви кажа сега и по отношение на Арктика“, заяви Каракаев.

По думите му обсегът на съвременните балистични ракети позволява да се поразяват цели във всяка точка на земното кълбо. При това ракетните комплекси надеждно са укрити от противниковите средства за поразяване в дълбоката вътрешност на Русия (от Тверска до Иркутска област), добави той.

 

 

Източник: http://dnes.dir.bg

Posted on 19.12.2015, in Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: