На какво са способни ”Ярс”, ”Топол” и ”Воевода”


На какво са способни ”Ярс”, ”Топол” и ”Воевода”На име «Ярс»

Със своята универсалност на ракетите, както и ракетите на комплекса „Топол М”, „Ярс” може да бъде използван и при ракетни шахти и подвижни пускови установки”, отбелязва Юрий Соломонов. „В този комплекс е заложен голям потенциал за модернизация. Включително що се отнася и до това, как ще се модернизира потенциалната система за противоракетна отбрана”.

Ракетен комплекс “Воевода” с ракета Р-36М2

Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСП) са особен род войски от Въоръжените сили на Русия. Това не е просто войска, това е главният компонент от стратегическите ядрени сили на държавата. Задачата на РВСП е ядрена защита от възможна агресия и поражения чрез масирани, групови или единични ракетно-ядрени удари срещу стратегически обекти на противника, намиращи се в една или няколко стратегически въздушно-космически посоки и които представляват военния и военно-икономическия потенциал на врага.

В състава на РВСП са 3 ракетни армии и 12 ракетни дивизии, както и Държавният централен универсален полигон. Военните специалисти се подготвят за войските във Военната академия „Петър Велики” и в два военни учебни центъра, плюс школа за техници. В хода на всички последни реформи в армията, структурата именно на тези войски беше запазена непроменена.

Ако говорим за въоръжението на РВСП, то те имат 6 типа ракетни комплекси от четвърто и пето поколение, от които 3 са шахтови и 3 – мобилни. Като цяло, отбелязват експертите, в тези войски са над две трети от ядрените носители на стратегическите ядрени сили на Русия. Основата на арсенала РВСП днес, освен комплексите „Ярс”, са и междуконтиненталните балистични ракети РТ-2ПМ „Топол М”, Р36М2 (“Воевода”), УР-100НУТТХ, както и МБР РТ-2ПМ2 (РТ-2ПМ1), унифицирани за шахтови и мобилни варианти на базиране.

Ракетният комплекс „Воевода” с такета Р-36М2 по право се смята за най-мощното оръжие в света. Тази ракета е способна да достави 10 бойни блока с обща маса 8 тона и мощност до 0,75 мегатона всяка на разстояние от 11,5 хил. км. За сравнение – мощността на атомната бомба „Little boy”, хвърлена от американците в Хирошима, е 13-18 килотона, тоест в една бойна глава „Воевода” „се крият” от 40 до 60 такива бомби. Корпусът на ракетата има многофункционално покритие, защита на апаратурата за управление от гама лъчи, а отделянето на главата се осъществява след преминаване на зоните с височина, която не позволява ядрени взривове.

Щитът и мечът на държавата

Ракетен комплекс с МБР-УР-100НУТТХ

Руските Ракетни войски със стратегическо предназначение нито веднъж от началото на съществуването си не са използвани по пряко предназначение като военна сила. Но не трябва да се отрича – съвместно с други компоненти на стратегическите ядрени сили те винаги са присъствали при разрешаването на едни или други военно-политически проблеми. РВСП са войски, които са на непрекъснат пост, винаги в готовност за изпълнение на бойни задачи по заповед на Върховния главнокомандващ. Ежедневно около 6 хил. души са на бойните постове в състава на дежурните сили на РВСП.

Предвид превъоръжението на комплекса „Ярс” дялът на модернизираните комплекси в РВСП сега е около 50%. Задачата за тази и следващата година е обновяването на ракетните комплекси до 60% от наличните, а до 2021 г. – 100% от тях да бъдат вече модернизирани. Миналата година по плана за превъоръжение на РВСП в тези войски бяха доставени много модерни образци от въоръжението, военната и специализираната техника, включително междуконтинентални балистични ракети (16 МБР РК „Ярс”, от които 12 – подвижни и 4 шахтови). Арсеналът на войските е попълнен и с автономни пускови установки, подвижни командни пунктове за ракетните полкове и дивизии, машини за подсигуряване на бойните действия, както и техника за инженерното обезпечаване и маскировка.

Тази година ще продължи работата по превъоръжението с нови ракетни комплекси на Новосибирската, Тагилската и Козелската дивизия. С мобилни комплекси „Ярс” ще бъдат въоръжени два полка в Тагилската и Новосибирската дивизия и с още един стационарен – Козелската дивизия. През декември миналата година тези 3 полка застъпиха на опитно-бойно дежурство. Общо в РВСП тази година се планира да бъдат доставени 24 МБР РК „Ярс” с подвижно и стационарно базиране.

Планират се и 14 пуска на междуконтинентални балистични ракети със задача удължаване на сроковете за експлоатация на съществуващите ракетни комплекси, провеждането на държавни изпитания на перспективни ракетни комплекси и бойно оборудване. Важна роля има и поддръжката на войските в бойна готовност. В РВСП умения на личния състав по време на ученията се тренират в условия, максимално близки до реално изпълнение на бойните задачи. Например, пусковите установки с мобилно базиране „Топол”, „Топол М” и „Ярс” отработват изпълнение на задачи по бойно патрулиране на полеви позиции.

Особено внимание се обръща на въпросите за взаимодействието на ракетните полкове с подразделенията за бойно, материално-техническо обезпечение, охрана и разузнаване. Действията на разузнавателно-диверсионните групи на противника се тренират с привличане на имитационни подразделения. Важна роля в практическите действия на войските имат формата и методите за маскировка и опазване на цялостта на ракетните комплекси. През 2015 г. в РВСП се планира провеждане на над сто войскови учения.

 

Източник: http://www.fbr.bg/

Posted on 19.12.2015, in Въоръжени сили, Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: