Неузнаваемата руска армия


Неузнаваемата руска армияРуската армия отново е на път да се превърне в най-мощната в света

От думите на министъра на отбраната генерал Сергей Шойгу, казани на скорошното съвещание на руското военно ведомство, можем да направим еднозначен извод: руската армия отново се превръща в най-силната. Както в песните – от тайгата до Британските морета. Установените параметри за оборудване на въоръжените сили с модерни образци от въоръжението и военната техника вече са на ниво от 47%.

Това е значително изпреварване на всички срокове по графика на държавната програма за въоръжение и плана за дейността до 2020 г. Предвид темповете на превъоръжение на руската армия, 100-процентовото равнище също ще бъде постигнато по-рано от набелязания срок.

Промените в руската армия се виждат дори с невъоръжено око. Ако сравним руските въоръжени сили от 2008 г., когато се проведе така наречената „петдневна война” – операция по принуждаването на Грузия да сключи мир, и днешните войски, то това са две съвсем различни армии. На първо място бойната техника – смелостта и отдадеността на войниците и офицерите винаги са били на висота.

Военният министър Сергей Шойгу наблюдава действията на подразделенията на 58-ма армия (Владикавказ) и десантчиците от 76-то десантно-щурмова дивизия (Псков) в Цхинвал и околностите му. В бойните действия взеха участие бойни пехотни машини, познати още от бойните действия в Афганистан. Бойните десантни машини също не бяха нови. Старата техника издъхваше, не достигаха танкове и артилерии.

Наблюдавайки тромавата и бавна бронирана „костенурка”, е трудно да повярваш във възможността ѝ за стремглави атаки и мълниеносни рейдове. Армията обаче се справи със задачата. Но идеите за глобално превъоръжаване и повишена бойна мощ сами излязоха на преден план.

Изминаха 7 години и руската армия вече е съвсем различна. Това, което видяхме на парада на Червения площад тази година е само малка част от цялото въоръжение, което навлиза днес в армията. Парадната техника е само от щатни бойни машини. И ако през 1941 г. танковете Т-34 веднага са излизали на фронта, днешните бронирани машини са по полигоните.

Превъоръжението на руската армия може да се разглежда условно в шест основни насоки. Това е обновяване на ракетните подразделения, доставки на нови самолети и модерни вертолети, танкове, подмяна на флота, обновяване на различни родове войски. И всяка от тези насоки е важна за министерството на отбраната.

Един от приоритетите тази година е военновъздушните сили. Тяхното снабдяване със съвременно въоръжение е 33%, а дялът на изправните бойни единици е 67%. При това изправността на самолетния парк за далечна авиация е 80%. В рамките на държавните поръчки за отбрана през 2015 г. военновъздушните сили и морската авиация вече получиха и ще получат още 150 нови самолета и 88 вертолета. От този брой военноморският флот е получил 25 нови и 5 модернизирани самолета за палубна авиация.

Тази година на въоръжение постъпиха перспективни многофункционални изтребители Су-35С. Следва изтребителят от пето поколение Т-50. Продължава модернизирането на самолетния парк от изтребители с далечен обхват МиГ-31, а стратегическият бомбардировач Ту-160 получи нова електроника и двигатели. ВВД също така ще получат нови Су-30СМ, Су-30М2, МиГ-29СМТ, Су-34, Як-130, Ан-148, Ил-76-МД90 и вертолети Ка-52, Ми-28Н, Ми-8АМТШ (МТВ-5-1), Ми-8МТПР, Ми-35М, Ми-26, Ка-226 и „Ансат-У”.

Първенството по превъоръжение държат стратегическите ядрени сили. Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСП) поставиха в бойно дежурство още четири полка, снабдени със съвременни ракетни комплекси. Морският сегмент на руските стратегически ядрени сили е подсилен с два ракетни подводни крайцера със стратегическо предназначение – „Владимир Мономах” и „Александър Невски”.

Към настоящия момент РВСП се занимават с превъоръжение с нови ракетни комплекси „Топол М” и „Ярс”. Към 2020 г. 98% от всички ракетни комплекси в РВСП ще бъдат нови. Скоро ще бъде възстановена тривидовата групировка – на въоръжение ще бъде приет „ракетният влак” „Баргузин” – нов боен железопътен комплекс.

„В резултат на активното превъоръжение в редица подразделение на РВСП с ракетни комплекси „Ярс” дялът на модерните ракетни комплекси в РВСП към началото на 2015 г. е около 50%”, казва официалният представител на РВСП Дмитри Андреев. Във войската са доставени 16 междуконтинентални балистични ракети за ракетен комплекс „Ярс”: 12 са с подвижно базиране и 4 – с шахтово базиране”.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу отбеляза: „Общо в стратегическите ядрени сили трябва да постъпят над 50 нови междуконтинентални балистични ракети”. А сухопътните войски се очаква да получат още два бригадни комплекта ракетни комплекси „Искандер-М”, 701 нови танка, бронетранспортьор, бойна пехотна машина и над 1,5 хил. автомобила с многоцелево предназначение. Най-голямото внимание, разбира се, се отделя на новия танк Т-14 „Армата” и БПМ „Курганец”.

„Според военната доктрина на Русия танковите войски са главната ударна сила на сухопътните войски, както и най-мощното средство за решаване на важни бойни задачи в условията на различни бойни действия”, казва Руслан Пухов, директор на руския Център за анализ и стратегии. Понастоящем на въоръжение в руската армия се намират 22800 танка, от които 6500 в строй, а останалите са на консервация. Бесзпорно, руската армия има нужда от такъв танк, като „Армата”. И именно той постепенно ще замени сегашните бойни машини и ще стане основен танк в руската армия.

През последните 3 години съществени промени има и във въздушнодесантните войски. В състава им се завърнаха три въздушни бригади – Усурийск, Улан Уде и Камишин. Формирани са пет разузнавателни батальона и две роти от безпилотни самолети. Тази година започна планово превъоръжение на подразделенията с бойни машини БМД-4М и бронетранспортьори „Ракушка”. До 2025 г. войските по план трябва да получат над 1500 БМД-4М, както и над 2500 БТР „Ракушка”. До края на 2015 г. те ще бъдат съответно 50 и 30 единици. През следващата година не въоръжение се планира да постъпи още модернизиран вариант на 125-милиметрово противотанково оръдие „Спрут-СДМ”.

В Русия е взето решение за създаване на управление на оперативното обединение на ВМФ в Средиземноморската зона, където силите на флота ще се намират за постоянно. По заявление на военния министър Сергей Шойгу Русия разполага с всичко необходимо за създаването и функционирането на това обединение. В Средиземно море трябва да се намират до пет-шест кораба, а основата на групировката ще бъде от кораби от първи ранг – фрегата и крайцери.

За изпълнение на всички поставени задачи, в радикалното обновяване на Черноморския флот през следващите години той трябва да получи 5-6 дизелови подводници, както и около 6 корвета. Освен това черноморският флот е попълнен с 10 нови малки ракетни и малки артилерийски кораба. Като цяло броят на съвременните плавателни съдове на флота трябва да достигне 35 бойни кораба и катери, а бойният потенциал на флотската авиация ще нарасне три пъти.

Ако направим равносметка, през следващото десетилетие в руската армия ще бъдат доставени почти 2000 самолета и вертолета. 60 нови изтребителя пето поколение. Над 200 нови системи за ПРО, които ще влязат в единен въздушно-космически комплекс. Около 2300 основни бойни танка. 100 съвременни бойни кораба и 16 нови атомни подводници. В хода на реализацията на държавната програма допълнително развитие имат компютърните технологии за управление на войските, разработени са нови бойни безпилотни самолети, създадена е новата екипировка за военнослужещите „Ратник”.

 

Автор: Виктор Сокирко, ТВ „Звезда“

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 13.12.2015, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Валерия

    Россия – сильнее всех! Да здравствует Россия – оплот мира во всем мире!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: