Руската авиация смила на прах командни пунктове на ислямистите


Руската авиация смила на прах командни пунктове на ислямиститеМногофункционалните изтребители-бомбардировачи на Военно-космическите сили вече са оборудвани не само с бомби, но и с ракети „въздух-въздух“

Операция „Възмездие“ в Сирия продължава, руската авиация активизира бомбардировките върху позиции на „Ислямска държава“. Кореспондентът на тв „Звезда“ разказва как бомбардировачите излитат под прикритието на изтребители Су-30 към северните райони на провинция Латакия, където нанасят мощни удари по обекти на терористите.

В резултат от един от точните удари са унищожени склад за боеприпаси, няколко блиндажа, артилерийски батареи на ислямистите.

Както разказва говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, получени са разузнавателни данни, че в един от лагерите за подготовка на терористи в Латакия ще се проведе съвещание полеви командири.

„След потвърждаване на информацията към лагера беше насочена двойка Су-34. След атаката с голямокалибрена бомба укрепеният обект е унищожен, заедно с един от висшите главатари на групировката Абу Абду и още няколко полеви командинри“, съобщи Конашенков.

Руските самолети излитат през 20 минути от базата „Хеймим“. Су-24 с пълен боекомплект се отправя в курс към провинция Хомс. След час разузнаването докладва за резултатите от бойния полет.

„В района на град Кнефис в провинция Хомс е разкрит команден пункт на терористите. От него са били координирани действията на артилерията на бандитите по обстрела на населени пунктове. Авиацията унищожи напълно този обект“, разказа Конашенков.

Въздушните удари унищожават не само военната инфраструктура на ислямистите, но и снабдителните и търговските им линии, от които те печелят огромни средства. Така с преки попадения на авиобомби в районите на Алепо и Рака са били ликвидирани 40 цистерни с нефт.

„През изминалата седмица авиацията унищожи 12 станции за преливане на гориво, нефтени кладенци и нефтопреработвателни комплекса, както и над 170 склада за горива“, обобщи Конашенков.

За ликвидиране на керваните от цистерни с нефт авиацията използва мощни бомби, чиято зона на поражение е от 50 до 150 метра. В този радиус ударната вълна унижщожава всички терористи и техника, а осколките увеличават пораженията.

Авиация на Военно-космическите сили хвърля бомби от 5-километрова височина. Според пилотите отклонението от целта е не повече от 1,5 ветра. И въпреки че 500-килограмовите бомби попадат върху добре укрепени позиции, шансовете на терористите да оживеят са нищожни, дори и да са се скрили в подземен бункер. Снарядът пробива горните два етажа и се взривява на първия, като превръща укрепения пункт в руини.

Многофункционалните изтребители-бомбардировачи на руската армия вече са оборудвани не само с бомби, но и с ракети „въздух-въздух“, за да могат да отвърнат, ако бъдат атакувани от изтребители. Решението за това бе взето, след като турски F-16 свали руски Су-24 над сирийска територия.

 

Източник: Епицентър

Posted on 11.12.2015, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: