„Калибър“ – ракетата, която промени войната


"Калибър" – ракетата, която промени войнатаНа 7 ктомври стана едно събитие, което или беше нарочно премълчано, или неразбрано. Или двете заедно. Със своята важност обаче то може да се определи като „Русия с един залп с крилати ракети „Калибър“ изхвърли от моретата и океаните флота на САЩ, обезсмисли ПРО в САЩ и Европа, унищожи всички американски морски доктрини и т.н.“

Това е game changer – променящ играта фактор, не само в Сирия и Близкия Изток, но и в глобален мащаб.

Какво се случи?

На 7 октомври от югозападния район на Каспийско море бяха изстреляни 26 крилати ракети „Калибър“ срещу бази на Ислямска държава в Сирия. Цели на атаката бяха командни пунктове, фабрики, произвеждащи снаряди и експлозиви, оръжейни и горивни складове, терористични лагери и в районите на Рака, Алепо и Идлиб. Кръговата точност на ракетата „Калибър“ е около 3 метра. Това означава, че всички цели са били унищожени. Те са били определени два дни по-рано.

Ракетите бяха изстреляни от кораба „Дагестан“ – ракетна фрегата с водоизместимост 2000 тона, съпровождан от малки ракетни патрулни кораби. Ракетите „Калибър“ в различните модификации /износно название Club/ са предназначени за разполагане на бойни кораби, подводници и ударни самолети. „Калибър“ в различните модификации са много трудни за откриване, маневрират на висока скорост в „невидим“ режим, което означава, че не излъчват никакви сигнали, които могат да бъдат засечени от радарите.

Какви са военните последици от този залп?

За първи път руските въоръжени сили използват това оръжие в реални бойни условия.

На второ място, всяка от ракетите удари отделна цел, а не стадно, и не бяха отклонени от първоначално изчислената траектория. Със своята точност „Калибър“ има огромна унищожителна сила и деморализиращ ефект.

На трето място, обвиненията, че с тези ракети Русия нарушава договора за ракетите със среден и малък обхват са неоправдани, тъй като забраната обхваща само наземно базираните крилати ракети.

На четвърто място от вътрешното Каспийско море Русия може да нанася хирургически удари с крилати ракети по целия Близък Изток, без да рискува контрамерки от морските сили на НАТО. Същото се отнася и за акваторията на Черно море, като от двете морета обхватът на ракетите е показан на картите по-долу.

Важни са и техническите параметри. Залпът на Каспийския флот покри цели на далечина 1500 км /преди това се предполагаше, че обхватът на ракетите е само 400 до 600 км/. Но и това вероятно не е предел. Появиха се съобщения, че реалната далечина на стрелбата може да надмине 4000 км.

Досега САЩ си въобразяваха, че техните самолетоносачни групировки са практически неуязвими. Сега обаче в САЩ знаят, че флотилиите от Каспийско и Черно море могат без да напускат своите акватории да унищожат всеки противник в Източното Средиземноморие и в Персийския залив, Балтийският флот може да държи на прицел Северно море, Ламанша и част от Норвежко море, Северният флот може да контролира Северния Атлантик извън досегаемостта на противника. Аналогични възможности има и Тихоокеанският флот, т.е. всичко, което плува в този океан северно от Хаваите може да бъде потопено за няколко минути.

С една дума, САЩ вече не могат да използват своето основно оръжие – флотът, за да проектират сила в световния океан и около Евразия. Тъй като ракетният залп може да бъде извършен от хиляди километри, американските моряци ще видят ракетата, ако въобще я видят, само в момента на падането върху техния кораб.

До 7 октомври Вашингтон беше уверен, че Русия не може ефективно да противодейства на силовите действия на САЩ без да използва ядрено оръжие. На това базираше и американската наглост в световната политика, че никой не може да й даде „ресто“. Но се оказа, че Русия може.

Американците сега са в много сложна ситуация. Цялата им политика от десетилетия се строеше на използване на груба сила. Сега Русия има възможност да покрие своята територия и територията на съюзниците в Евразия от американския флот, който става безсмислено бреме за американците и по същество е ликвидиран като военно-политически аргумент.

Сега с тези ракети с няколко кораба в Атлантическия и Тихия океан (става дума за малки кораби, които с хиляди плуват в океаните), руснаците могат да прострелят цялата територия на САЩ – от Изток на Запад и обратното. Това е коренна промяна на военно-политическата ситуация в света.

Ракетите „Калибър“ правят напълно безсмислени и разполагането от САЩ в Европа тактическо ядрено оръжие, както и разполагането на противоракетни системи в Румъния, Полша и в България. Още повече, че в близко време ще се появят още по-ефективни и още по-точни хиперзвукови крилати ракети с голям обхват, въоръжени с неядрени бойни глави.

 

Автор: Красимир Иванджийски

Източник: http://strogosekretno.com

Posted on 08.12.2015, in Анализи, Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 коментара.

 1. Анонимен

  Кой ви плаща да пишете подобни глупости бе момичета и момчета, аман от соц пропаганда, няма ли вече да ви затварят умрелия сайт продажни мушмуроци такива!

  • Анонимен

   Никой не те кара да четеш тука.
   Айде отивай си да четеш западна пропаганда и да ти промиват мозъка.

 2. Русия винаги е суперсилата само че е благородна държава и пази света. Конвенционалните и оръжия отново превъзхождат вероятно впъти НЕАДЕКВАТНИТЕ, а тя показа само от тези оръжия. Жалко е, че нашите управляващи бяха купени и ни тикат на страната на злите сили..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: