Путин: Нашата сила е в единството


"На пътя на всяко развитие винаги има трудности и препятствия. Ние ще отговорим на всички предизвикателства, ще действаме творчески и резултатно... Ще вървим заедно напред и заедно обезателно ще постигнем успех", заяви в посланието си Владимир Путин Снимка БГНЕС

„На пътя на всяко развитие винаги има трудности и препятствия. Ние ще отговорим на всички предизвикателства, ще действаме творчески и резултатно… Ще вървим заедно напред и заедно обезателно ще постигнем успех“, заяви в посланието си Владимир Путин
Снимка БГНЕС

Ще се борим с терористите, докато не ги унищожим, заяви руският президент в годишното си послание към Федералното събрание на Русия

Президентът на Русия Владимир Путин започна ежегодното си, 12-о по ред обръщение пред Федералното събрание с обявяването на минута мълчание в памет на загиналите в Сирия руски военни.
В изявлението си Путин заяви, че Русия няма да използва груба военна сила в отговор на свалянето на руски изтребител от турските ВВС. „В основата на нашите действия ще бъде преди всичко отговорността пред страната, пред народа. Ние не се готвим и няма да се хванем за оръжието“, подчерта Путин. „Но ако някои си мислят, че извършвайки подло военно престъпление – убийството на наши хора – ще се отърват с доматите или някакви ограничения в строителния и други отрасли, то те дълбоко се заблуждават“, предупреди Путин. „Който стреля в гърба на нашите пилоти, който се опитва да прикрие престъпленията си, ще получи своето. Всичко можеше да бъде решено по съвсем друг начин. Видимо Аллах е решил да накаже управляващата клика в Турция, лишавайки я от разум и чувства“, подчерта руският президент.
Той заяви, че Русия не поставя знак за равенство между народа на Турция и част от управляващата върхушка, отговорна за смъртта на руските военнослужещи. „Ние знаем кой си пълни джобовете в Турция и позволява на терористите да печелят“, каза той. Според него именно с тези пари „бандитите вербуват наемници, купуват оръжие, организират нечовешки терористични атентати, насочени срещу нашите граждани, гражданите на Франция, Ливан, Мали и други страни“. Путин напомни, че именно в Турция са се укривали и са получавали морална и материална помощ бойците, които са воювали в Северен Кавказ през 90-те години и след това в началото на ХХІ век. „И днес те все още могат да бъдат забелязани там. Ние няма да забравим тази подкрепа за терористите“, обеща Путин. „В същото време турският народ е добър, трудолюбив и талантлив. В Турция ние имаме много стари и надеждни приятели. И подчертавам, че ние не поставяме знак за равенство между тях и част от днешната управляваща върхушка“, посочи Путин.
По темата за борбата с тероризма той каза, че дестабилизирането на ситуацията в Близкия изток е довело до развитието на тероризма. „Надробиха попарата, нарушиха държавността, скараха хората помежду им, а след това просто, както се казва в Русия, си измиха ръцете, давайки път на радикали, екстремисти и терористи“, констатира руският лидер. Той отбеляза, че е известно „на кого му се е приискало да смени неудобните режими, грубо налагайки своите правила“.
Невъзможно е една страна да победи тероризма, особено когато границите са практически отворени, светът преживява ново преселение на народите, a терористите имат постоянни финансови източници. „Трябва да създадем единна сила, мощен антитерористичен фронт за борба с тероризма по света. Всяка цивилизована страна е длъжна да участва в разгромяването на терористите, да покаже своята солидарност – нужни са конкретни действия, а не говорене“, подчерта държавният глава. „Това означава, че на престъпниците не трябва да се дава убежище, не трябва да има двойни стандарти, никакви контакти с които и да са терористични групи, никакви опити за използването им за собствени цели, никакви престъпни и кървави сделки с терористите“, подчерта Путин. „Ще се борим с терористите, докато не ги унищожим!“, категоричен бе руският президент.
„Руският опит от употребата на нови оръжия в Сирия ще бъде обобщен и използван за усъвършенстване на въоръженията. Армията и флотът на Русия убедително демонстрираха своята боеспособност, нарасналите си възможности. Модерните руски оръжия действат ефикасно, а безценната практика от употребата им в бойни условия се обобщава и ще се използва за по-нататъшно усъвършенстване на военната ни техника и въоръженията“, каза руският държавен глава.
Путин благодари на инженерите, работниците и целия персонал на предприятията от отбранителната промишленост на Русия.
Относно ситуацията в руската икономика той каза, че тя е сложна, но не и критична. „Още сега ние виждаме позитивни тенденции. Промишленото производство и курсът на националната валута като цяло са стабилни. Забелязва се понижаване на инфлацията“, каза президентът. „Само променяйки структурата на икономиката, можем да решим мащабните задачи в икономиката, социалното развитие, да се създадат своевременно работни места и да се повиши качеството и нивото на живот в регионите“, каза още той. „Но това не означава, че трябва да се успокоим и да чакаме магически всичко да се промени или просто да чакаме кога цените на петрола ще се повишат. Такъв подход принципно е неприемлив. Ние трябва да сме готови за това, че и периодът на ниски цени на суровия петрол, а вероятно и външните ограничения, може да се проточат задълго“, каза Путин.
Президентът на Русия се обяви за проучване на възможността за създаване на мащабно икономическо партньорство между държавите в Евразийския икономически съюз (ЕАИС), Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и Асоциацията на страните в Югоизточна Азия (АСЕАН). „Предлагам заедно с колегите от Евразийския икономически съюз да започнем консултации с членовете на ШОС и АСЕАН, както и с държавите, които се присъединяват към ШОС, за формиране на вероятно икономическо партньорство“, каза Путин. Той отбеляза, че заедно тези държави представляват почти една трета от световната икономика по покупателната способност. Според руския държавен глава на първоначален етап такова партньорство би могло да се съсредоточи върху защитата на капиталовложенията, оптимизацията на процедурите на движението на стоките през границите, съвместното изработване на стандарти за продукцията от следващото технологично поколение и на взаимното отваряне на достъпа до пазарите на услуги и капитали.
В изявлението си Владимир Путин предложи да се удължи с половин година срокът на действие на закона за доброволното деклариране на активите и сметките на физическите лица, предаде Интерфакс. „Миналата година беше обявена финансова амнистия за капиталите, връщани в Русия. В същото време бизнесът не бърза да се възползва от тази възможност. Значи предложената процедура е сложна, гаранциите са недостатъчни. Следя дебатите, водени по този въпрос. Казват, че приетите решения са малко по-добри от аналогичните решения от миналите години, но това не е достатъчно и днес“, каза той. Путин помоли правителството да проведе допълнителни консултации с бизнеса, Върховния съд, правоохранителните органи и в кратки срокове да внесе съответните корекции, а самата амнистия да бъде продължена с още половин година.

Крим вече има ток

Президентът на Русия Владимир Путин взе участие в церемонията по началото на изграждането на енергомост в Крим. Сега пускаме първата част, има ново оборудване и затова има работа по донастройките. Трябва да предупредим жителите на Крим, че е възможно да има някои проблеми. Целта е първата част да работи стабилно с капацитет 200 мегавата. Президентът допълни, че някъде към 20 декември или по-рано ще бъде пуснат и вторият участък, което ще увеличи мощността. До май ще заработят и допълнителни мощности по подаването на електроенергия и тогава ще има допълнителни още 400 мегавата. Така напълно ще заменим подаването на електроенергия от Украйна, каза Путин.

 

Източник: http://www.duma.bg

Реклами

Posted on 04.12.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: