Кове ли се война между Китай и САЩ?


Кове ли се война между Китай и САЩ?КНР прие нова военна страгения, САЩ мести флота си в Тихия океан

Държавният съвет на Китай публикува нова военна стратегия, според която флотът на държавата вече защитава не само териториалните й води, но и интересите й в Световния океан, съобщава сайтът „Утро.ру”.

Преди това официални китайски кръгове заявиха, че войната между Китай и САЩ е неизбежна, ако Вашингтон не престане да поставя препятствия в изграждането на изкуствени острови и военни обекти в Южнокитайското море.

Очевидно Китай подсказва на САЩ, че ще отстоява с оръжие в ръка интересите си в Южнокитайското море. На неговите брегове се пресичат интересите на крайбрежните държави, включително и на Китай и Америка.

„Ние няма да атакуваме, ако не ни атакуват, се казва в новата стратегия на Народноосвободителната армия на КНР, но в случай на нападение задължително ще отвърнем с контраатака”.

Напоследък САЩ често искат от Китай да прекратят изграждането военно-транспортни обекти на територията на архипелага Спратли. Претенции за него имат също така Филипините, Малайзия, Виетнам, Тайланд и Бруней.

Отношенията между САЩ и Китай са напрегнати. Неотдавна над един от изкуствените острови прелетя американски самолет разузнавач със снимачна група от CNN на борда.

Наскоро вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заяви, че до 2020 г. 60% от военноморските сили на Щатите ще бъдат разположени в Тихия океан.

Пентагонът аргументира тази промяна на дислокацията с нуждата да защити свободата на корабоплаването си и да помогне за мирното решаване на териториалните спорен между страните от Азиатско-Тихоокеанския регион.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Advertisements

Posted on 30.05.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: