Страните от БРИКС ще изработят единен подход за информационната сигурност


Страните от БРИКС ще изработят единен подход за информационната сигурностПредставителите на БРИКС (Бразилия, Русия, Китай, Индия, ЮАР), отговарящи за сигурността, се договориха да изработят единен подход в областта на осигуряването на информационната сигурност, съобщи пресслужбата на Съвета за сигурност на Русия.

Това представителите на страните се договориха по време на срещата, състояла се във вторник в Москва. Представителят на Русия – секретарят на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев отбеляза, че страните от БРИКС се намират в зоната на особен риск, тъй като срещу тях може да бъде използвано изкуствено изостряне на националните противоречия.

„Предвид огромните ресурси и перспективи за развитие на нашите страни днес имаме основания да предполагаме, че участниците в БРИКС се намират в зона на особен риск. Тенденциите от последните години показват, че за сдържането на нашите страни се използва на първо място не военно, а информационно въздействие, изкуствено изостряне на националните, религиозни и културни противоречия“, подчерта той.

Патрушев добави, че в качеството на инструмент за въздействие върху Брикс Западът все по-често използва международните финансови институти. Така, за последните 10 години общият отлив на капитали от икономиките на страните от Обединението е не по-малко от 3,5 трлн. щатски долара. Във връзка с това Патрушев отбеляза важността на стъпката за създаването на Нова банка за развитие на БРИКС.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия се изказа и за увеличаването на взаимодействието в такива направления като военно-техническото сътрудничество, съвместната борба с тероризма, екстремизма, сепаратизма и трансграничната престъпност, както и противодействието на други нови предизвикателства и заплахи.

„Именно благодарение на принципиалната позиция на Русия и Китай в Съвета за сигурност на ООН, подкрепяна от другите участници в „петицата“, успяхме да предотвратим чуждо военно нахлуване в Сирия, да постигнем унищожаването на сирийското химическо оръжие и да избегнем това, то да попадне в ръцете на терористите“, припомни той.

По думите на Патрушев сътрудничеството в рамките на БРИКС е насочено на построяването на многополярна система от международни отношения, основана на принципите на справедливостта и равноправието.

„Това подразбира отказ от остарялата практика за блокова дипломация“, посочи още той.

Секретарят на Съвета а сигурност на РФ заяви, че „петицата“ е заинтересована в разширяването на присъствието си в тези региони, където набират сила интеграционните процеси, където „не смесват политиката и икономиката, а напротив – премахват бариерите за търговията, обмена на технологии и инвестиции“.

 

 

Източник: http://rusofili.bg

Posted on 29.05.2015, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: