Новият руски изтребител ПАК ФА: „летящ робот“ с пилот [видео]


Новият руски изтребител ПАК ФА: „летящ робот“ с пилот [видео]

© Фото: ОАО «Компания «Сухой»

Руският изтребител от пето поколение Т-50 (ПАК ФА0 фактически представлява „летящ робот“, в който пилота е само съставна част на самолета, разказа пред РИА Новости Владимир Михеев – съветник на първия зам.-генерален директор на концерна „Радиоелектронни технологии“ (КРЕТ, който е част от „Ростех“).

По план серийното производство на този нов изтребител трябва да започне през 2016 година, сега продължават летателните изпитания. Засега само една държава в света има на въоръжение изтребители от пето поколение – това е САЩ със самолетите F-22 и F-35.

Използването на композиционни материали и иновационни технологии, аеродинамичната форма на самолета, характеристиките на двигателя обезпечават за ПАК ФА безпрецедентно ниско ниво на радиолокационна, оптическа и инфрачервена забележимост.

„Пилотът е по-скоро съставна част от самолета. Тоест реакцията му е включена в контура на управлението“, разказа Михеев.

По негови думи ПАК ФА може да се нарече „умен“ самолет, защото има „умна обшивка“ – контур, който освен функциите на пилотиране фактически изпълнява ролята на устройства и блокове.

„Ако разгледаме краищата на крилата, то от една страна това е крило, но от друга – това е станция за активна отбрана „Хималаи“. Тя се намира в крилото и обезпечава не само летателните характеристики, но и защитата – отстранява смущения и води радиолокация“, каза събеседникът на агенцията.

Но, както бе съобщено, високата цена на ПАК ФА може да попречи на масовите покупки на тези машини за военновъздушните сили на Русия. По думите на зам.-министъра на отбраната на Русия Юрий Борисов, „по-добре е да имаме готовност в лицето на ПАК ФА и възможността да продължим напред с тях, но първо нека да употребим докрай изтребителите от поколение „4+“ – Су-30 и Су-35.

Министерството на отбраната първоначално планира да закупи десет ПАК ФА и да ги прати за усвояване във войските, а след това да купи втора партида от 60 самолета.

Търсенето на облика на изтребителя от пето поколение е започнало в средата на 70-те години в СССР и САЩ, когато машините от четвърто поколение, като Су-27, МиГ-29 и F-15 правеха своите първи крачки.

 

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 27.05.2015, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: