Египет сключи най-големия договор от съветско време за изтребители „МиГ-29“ (ВИДЕО)


Египет сключи най-големия договор от съветско време за изтребители "МиГ-29" (ВИДЕО)

МиГ-29М/М2 (МиГ-35)

Напоследък намаля търсенето на по-леките „МиГ” за сметка на по-тежките „Су”

Египет и Русия съгласуваха договор за доставка на изтребители тип „МиГ-29“. След сключването той ще стане най-голямата експортна поръчка за РСК „МиГ” от съветско време, съобщи вестник „Ведомости”.

Изданието съобщава с позоваване на свои източници в авиационната промишленост, че в най-скоро време ще бъде подписан договор за 46 новопостроени самолета. Отбелязва се, че това ще бъде модернизирана версия на изтребителя, която периодично фигурира под хипотетичното название „МиГ-35“ (МиГ-29М/М2).

Тази сделка ще стане най-големият експортен договор за производителите на „МиГ” от края на 1980-те години (след доставката в Индия и Ирак) и най-голямата поръчка след разпадането на СССР. Според оценка на експерти, в случай на подписване на договора, предприятията на РСК „МиГ” ще увеличат своя портфейл от поръчки повече от два пъти. Така производството на корпорацията ще бъде натоварено с работа минимум до 2020 г.

Договорът ще открие нови перспективи пред една от най-известните в света руски компании. Изтребителите „МиГ” са леки и тяхното търсене намаля за сметка на по-тежките „Су”. Предпочитани са за самолетоносачи.

През февруари 2014 г. беше съобщено, че египетските военни са парафирали голям договор за пакетна доставка на оръжие от Русия. Пакетът включвал изтребители „МиГ-29М/М2“, зенитни ракетни комплекси от няколко типа, транспортно-бойни самолети „Ми-35“, противотанкови комплекси „Корнет”, брегови противокорабни комплекси, различни боеприпаси и леко въоръжение.

В последно време Русия и Египет активизираха военнотехническите връзки. През март 2015 г. започна да стоварва в Египет спомагателно технологично оборудване за два дивизиона далекобойни зенитни системи С-300ВМ „Антей-2500”, заявени през 2014 г.

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 27.05.2015, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: