Евросъюзът на практика закри програмата „Източно партньорство”


Евросъюзът на практика закри програмата „Източно партньорство”ЕС осъзнава, какво се случва след  разговорите на Кери в Сочи, с  Путин и  Лавров, и че  САЩ признаха,че нито един от ключовите въпроси на външната политика и на САЩ и на Европа не може да бъде решен без  Русия.
Евросъюзът на практика закри програмата „Източно партньорство”,защото се провали в опита да отмъкне шесте републики, гравитиращи около Москва, и да ги „примами в обятията на Брюксел”, писа The Guardian.
Европейските политици се уплашиха  дори да намекнат за по-нататъшно разширяване на ЕС, според Washington Post.
„Източното партньорство“ предвиждаше политическо асоцииране и икономическа интеграция между ЕС и Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.
На срещата на върха на „Източно партньорство“ в Рига, на бившите съветски републики не бе предложенбо незабавно въвеждане на безвизов режим, и вратата към ЕС за тях бе  „затръшната“.

В предишната среща на върха, президентът Виктор Янукович „под натиск от Русия“, отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, което в крайна сметка доведе до криза в Украйна, пише вестникът.

„Страхувайки се от повторение, европейските лидери вървяха на пръсти около Русия“,пише Washington Post.
Дори ревностните поддръжници на разширяването на ЕС признаха, че нито една от страните на „Източно партньорство“ не  осъществява реформите, необходими за преговорите за присъединяване в блока.

В същото време, те казаха: „Европейските лидери се страхуват дори да не се предположи, че флиртуват с Украйна и нейните съседи“.
Руската намеса в Украйна окончателно срина плановете на ЕС,а Беларус и Армения влязоха в Евразийския икономически съюз, който е конкурент на ЕС.
Азербайджан, чиито енергоресурси са нужни на Европа, загуби интерес към програмата, а президентът Илхам Алиев изобщо демонстративно не отиде на срещата.
Заключителния документ от Рига е изтъкан от кухи фрази,но става ясно,че след Сочи, Европа загуби смелост да дразни Русия и се отказа от намеренията за разширяване на изток.
Все повече жители на Молдова излизат с поддръжка на Русия, за което способстват грешките на молдовските власти и сдържаната позиция на ЕС, пише The New York Times.

„Сега враждебните проевропейски политици в Молдова, както и техните колеги в Украйна, така се опетниха с неспособността да се борят с корупцията и да създадат функционираща държава, че според мнението на много молдовци Русия изглежда примамлива” – пише NYT.
Социологическо допитване показва, че само 32% все още искат да влязат в ЕС. Половината от допитаните заявяват, че предпочитат Евразийския съюз.
Украйна претърпя поражение,в опита си  да получи от ЕС „признаване на европейска перспектива.

“ Изискванията на Киев доведоха до по-скоро обратен ефект, казва Deutsche Welle.
Срещата на върха на „Източно партньорство“ в Рига стана двойно поражение за Украйна, съобщава Deutsche Welle.

ЕС не обеща на Киев перспективата за членство, и Беларус и Армения не са съгласни с текста на „анексирането“ на Крим.
Германският канцлер Ангела Меркел също призова „да не се будят фалшиви надежди.“
В  последният ден Порошенко не беше в най-добро настроение, казва DW. На снимката Порошенко Меркел,които в последно време позираха един до друг, се оказаха в различни краища на групата.
„Държавите от Източна Европа не следва да бъдат поставяни пред дилемата да избират между ЕС и Русия“,заявил в Рига премиерът Борисов в изказването си  на Срещата на високо равнище на Източното партньорство, съобщиха вчера от правителствения пресцентър.
Това добре,но очевидно ще трябва да се освободи от вътрешния и военния си министри, ако може.
Време беше и в България да се осъзнае, какво се случва след  разговорите на Държавният секретар на САЩ Джон Кери в Сочи, с руския президент Владимир Путин и руския външен министър Сергей Лавров, и че дори САЩ признаха,че нито един от ключовите въпроси на външната политика и на САЩ и на Европа не може да бъде решен без  Русия, (харесвана или не).
Въпреки добрият,променен тон на Борисов,преди дни депутатите от ГЕРБ и сие,пак отхвърлиха отмяната на санкциите срещу Русия,внесена в НС с мотива, че те се отразяват тежко върху българския бизнес и изместването на българските фирми от руския пазар.
Налудничавите злобно антируски приказки  на част от „първите ни мъже“ поставиха България в зоната на атлантическия здрач и в ролята на най-ожесточен ястреб.

 

 

Източник: http://yphalachev.blogspot.com

Posted on 26.05.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: