Каква кохезия – почти цяла България тъне в мизерия


Каква кохезия - почти цяла България тъне в мизерияЗначителни дисбаланси в рамките на Европейския съюз показва последния доклад на европейската статистическа служба Евростат, който отчита регионалния брутен вътрешен продукт на глава от населението. През 2013 г. регионалният БВП на глава от населението, изразен в стандарти на покупателна способност, варира от 27% от средния БВП за ЕС във френския отвъдморски департамент Майот, до 325% от средния за ЕС в централен Лондон.

В доклада България заема незавидно място в десетката на най-бедните страни в Европа. Не че това е новост  – отдавна е известно, че във всички класации за развитие на икономиката и качество на живот страната ни е на опашката. Но последните статистическа данни са съвсем обезкуражаващи. Още повече, че от 2013 г. насам икономическата и социалната картина в България не се е подобрила, напротив.

От десетте най-бедни европейски региона в ЕС пет са български, сочи докладът на Евростат. При останалите пет има разнообразие – един е френски, три са румънски и един е унгарски.

Най-бедният регион в общността е френският остров Майот. Той е с БВП на глава от населението, който е 27% от средното за ЕС.

Веднага след него в групата на най-бедните са наредени българските Северозападен регион (БВП на човек е 30% от европейското средно равнище), Северен централен регион (31%), Южен централен (32%), Североизточен (35%) и Югоизточен (37%) райони.

Единствено Югозападният регион, където са водещите икономически центрове в страната – София град, София област и Благоевград, не фигурира в групата на десетте най-бедните в ЕС.  Тук БВП на глава от населението е 72% от средното ниво в ЕС за 2013 г., но и при него се отчита намаление спрямо този от 2012 г., когато е бил 74% от средното за ЕС.

Според Евростат единственият български регион, в който БВП е нараснал, е Северозападният (от 28% от средното ниво за ЕС през 2012  на 30% през 2013 г. ), но и с това увеличение той остава най-бедният у нас и втори по бедност в Европа.

В групата на най-богатите региони в Европа лидерът е централен Лондон  с БВП  325% от средния за ЕС. Веднага след него са херцогство Люксембург (258% от средното ниво), Брюксел, Белгия (207%), Хамбург, Германия (179%), Грьонинген, Холандия (187%), Братислава, Словакия (184%), Стокхолм, Швеция (179%), Ил дьо Франс, Франция (175%) и Прага, Чехия (173%)

 

 

Източник: http://inews.bg

Posted on 24.05.2015, in Балканите, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: