ЗАЩО Е НУЖНО КОСОВО НА САЩ?


ЗАЩО Е НУЖНО КОСОВО НА САЩ?На 17 февруари 2008 г. с поддръжката на САЩ и много страни от ЕС, Косово обявява независимостта си от Сърбия, която никога няма да се съгласи с този акт, тъй като този край е нейна историческа територия.

На 1 декември започва дискусията в Международния съд на ООН в Хага по въпроса за законността на провъзгласяването на независимостта на Косово. Русия и Китай са на страната Сърбия, САЩ, Великобритания и Франция – на страната на Косово.

САЩ приложиха всичките си усилия, за да отсъди съдът в тяхна полза.
Според специалиста по сенчестата политика на Запада Николас Хагер косовският въпрос е пряко свързан с енергийните проекти.

Според него има план каспийският нефт да мине през Косово, да стигне до Адриатическо море, откъдето с танкери да се доставя на западноевропейските пазари.
От 2001 г. се води работата по прокарването на 920-километровия трансбалкански нефтопровод.

Според този проект нефтът от Баку ще постъпи в пристанището Супса на брега на Черно море, оттам с танкери ще се превозва в Бургас, откъдето през бивша Югославия (Македония и Косово) стига до албанското пристанище Вльора. По нефтопровода на ден ще минават 750 хиляди барела нефт.

С албано-македоно-българската компания АМВО, собственост на САЩ, която строи този нефтопровод, сътрудничат всичките нефтени гиганти, между които Texaco, Chevron, Exxon, Mobil, BP. След като Косово обяви независимостта си, международният консорциум от фирми от Италия, САЩ, Великобритания и Албания обяви, че скоро ще завърши проектът за нефтопровод Бургас-Скопие-Вльора-България-Македония-Адриатика.

Артерията е планирана така, че по-голямата част от нея да преминава през територии, на които живеят предимно албанци.
Много експерти смятат, че този „проект е предназначен да конкурира нефтопровода Бургас-Александропулис, по който ще се доставя руски и каспийски нефт до Средиземноморието през Турция”.
По времето на бомбардировките срещу Югославия през 1999 г.тогавашният министър на енергетиката на САЩ Бил Ричардсън заяви, че Щатите трябва да защитят енергийните си интереси, тъй като вложили огромни пари в Каспий и за тях е важно нефтопроводите да вървят в нужното направление.
Ресурсите и наркотрафикът
По запаси на природни ресурси Косово няма равно на себе си на Балканите.Недрата му са богати на олово, цинк, никел, кадмий, боксити, манган, селен, кварц и др.

По данни на Световната банка стойността на минералните ресурси на Косово е повече от 19 милиарда долара. Някои експерти изчисляват залежите само от лигнит на 8,3 милиарда тона, а сръбски специалисти смятат, че те стигат до 14 милиарда тона, което им дава възможност да бъдат експлоатирани 150-200 години.

Впечатляват цифрите и на залежите от оловни и цинкови руди, никел, кобалт, боксити и др. Сега вече е ясно защо Косово беше откъснато от Сърбия. След разрушаването на биполярния свят този вариант за достъп до ресурсите стана много популярен за главните агенти на глобализацията – транснационалните корпорации.

Този вариант предполага следния сценарий: дестабилизиране на посочената държава, чрез свалянето на управляващия режим, засилване на сепаратистките тенденции и пряка военна намеса; установяване на протекторат с цел предотвратяване, а всъщност за поддържане, на хаоса, след това – приватизация на ресурсната и промишлената база и безконтролна експлоатация на ресурсите.
Косово е само един от ярките примери на неоколониализма, но не е последен.
Преди десет години Интерпол установи, че албанските престъпни структури контролират до 70% от пазара на хероин в Германия и Швейцария, в момента в различни източници процентът стига до 90. Каналите за прекарването на наркотиците свързаха маршрутите в Югоизточна Азия с Балканите.

Балканският път превозва 80% от наркотиците, които се продават в Европа. Опиумът, отгледан в Афганистан и Пакистан, се преработва в Турция и след това през бивша Югославия и Чехия се изпраща в други райони в Европа. След това Балканският маршрут се насочва към Великобритания през френското пристанище Кале.

През 2005 г. Европол призна албанската наркомафия за най-опасната в ЕС. В Афганистан се произвежда 90% от хероина в целия свят, а косовските албанци са тясно свързани с талибаните. С наркобизнеса е свързан и Хашим Тачи с прякора „Змията”.

Борбата с наркотрафика се усложнява от широките землячески, търговски и роднински връзки, които сплотяват албанската диаспора в Европа, която наброява повече от 5 милиона души и от интересите на транснационалните корпорации и редица държави.

Само по този начин може да се обяснят военните бази на НАТО по периметъра на наркотрафика от Афганистан до Косово.
Косово е превърнато от американците в централен пункт за управление на пространството в Югоизточна Европа и не само.

 

 

Източник: Издателство „Распер“

Posted on 24.05.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: