The Fiscal Times :“Нито един от ключовите въпроси на външната политика на САЩ не може да бъде решен без Русия“


The Fiscal Times :"Нито един от ключовите въпроси на външната политика на САЩ не може да бъде решен без Русия"Белият дом „се побърка“, осъзнавайки, че нито един от ключовите въпроси на външната политика на САЩ не може да бъде решен без  Русия,написа американският аналитик Патрик Смит.
Разговорите на Държавният секретар на САЩ Джон Кери с руския президент Владимир Путин и руския външен министър Сергей Лавров могат да направят за американската политика повече от всички предишни етапи на президента Барак Обама, пише в портала за политическо проучване The Fiscal Times Патрик Смит.

Своеобразният „демарш“ на администрацията на Обама, каза той, е свързан с три ключови моменти – иранската ядрена програма, ситуацията в Сирия и на проблема, поради което изразът „втора студена война“ твърдо се установи  в речта – кризата в Украйна.

Много анализатори са единодушни, че с посещението на ръководителя на американската дипломация Джон Кери в  Сочи, САЩ признаха, че нито един от тези въпроси не могат да бъдат решени без участието на Москва.
Но на балканите има една малка и бедна държава,чиито управляващи,парламентарно мнозинство,президент,премиер,външен,военен министър и плеяда грантовици пак закъсняват с осъзнаването на ставащото в реалния свят.
Депутатите от ГЕРБ и сие,пак отхвърлиха отмяната на санкциите срещу Русия.

Поетапна отмяна на санкциите срещу Русия заради кризата в Украйна бе внесена в НС с мотива, че те се отразяват тежко върху българския бизнес и изместването на българските фирми от руския пазар.Мнозинството за пореден път отхвърли това предложение.
Налудничавите приказки на част от „първите ни мъже“ поставиха България в зоната на атлантическия здрач и в ролята на най-ожесточен ястреб.
Дори  Стратфор обявиха: „САЩ заявиха, че са готови да смекчат санкциите срещу Русия.“
По отношение на Сирия, в Белия дом трябваше да покаже мъдрост през още през септември 2013 г., когато руският външен министър Сергей Лавров буквално „подаде в ръката на Обама спасителна жилетка“ и призова Дамаск да предадат арсеналите на химически оръжия под международен контрол.
„По същия начин се получи и с иранската ядрена програма, която се превърна в основна тема на обсъждане в Сочи.

Лавров бе този, който принуди Техеран да преосмисли, с прехвърлянето на ирански обогатен уран за неговата обработка и използване за мирни цели“,казва  анализаторът.
Украинският въпрос,е апотеоз на промяната на американската дипломация със  желанието за спазване Минските споразумения,защото Вашингтон не ги  признаваше в предходни времена,като ефективен начин на уреждане на конфликта.
Посещението на помощник държавния секретар Виктория Нуланд в Русия потвърди, че Вашингтон е предприел промяна по отношение на изпълнението на „Минск-2“.
Твърдата позиция на САЩ срещу Русия бе източник на нарастващото напрежение между САЩ и ЕС и вътре в ЕС.
С посещение в Сочи, добавя Патрик Смит, Джон Кери намекна европейски партньори, че може би е време  да се обсъди възможността за премахване на антируски санкции.

Това решение вече бе издигнато от  шест европейски страни, а това „движение“ от страна на американската дипломация може да открие пътя за Европа към загубените единството.
Нашите „държавници“ отново последни ще разберат какво се случва около тях.

 

 

Източник: http://yphalachev.blogspot.com/

Posted on 23.05.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: