US коментатор: САЩ губят Европа, ако изпуснат Германия от контрол


US коментатор: САЩ губят Европа, ако изпуснат Германия от контролБерлин се стреми към еднолично управление на Стария свят

Концентрирайки се на Русия, Западът „проспа” усилването на Германия, установяваща контрол над Европа, пише американският политически коментатор Пепе Ескобар в своя блог на сайта RT.

Анализаторът се връща към есе на историка и антрополога Емануел Тод, в което се разсъждава за перспективите за запазване на американското влияние в Европа и ролята на Германия в системата на взаимоотношенията между Запада и Русия.

„Ключът за контрола на Европа от страна на САЩ лежи в управлението на Германия” – отбелязва Ескобар.

Според него, възприемането на Берлин като посредник между „хегемона” САЩ и „агресивната” Русия не е повече от мит.

Германия е готова само да се прави, че „играе по свирката” на Вашингтон, като критикува Москва, но всъщност Берлин не иска конфронтация с Русия. Москва и Берлин са свързани от енергийни, търговски и делови отношения.

Голяма част от инвестициите на немските компании се падат на руския пазар, поради което налаганото от Вашингтон противопоставяне на ФРГ става стратегически неизгодно.

От друга страна, Германия не е заинтересована в стабилността по източните граници на Европа, защото се опитва да разшири сферата на влиянието си.

„На Берлин е нужна не стабилност на изток в Европа, а контрол. Процесът на евроинтеграция, предвождан от Германия, илюстрира стратегията по откриване на нови пазари за немския експорт и създаване на буферна зона между ФРГ и Русия.

Що се отнася до държавите от Балтика, те силно зависят от Берлин – Германия е най-голям търговски партньор за тези държави.”

Контролът на САЩ над Европа чрез управляването на Германия се разпада пред погледа ни като система, е уверен Ескобар.

Лостовете за управление на европейската политика вече преминаха в ръцете на Берлин, пред който се открива потенциал за реализация на „немския проект” – установяване на власт от Германия над цяла Европа чрез икономическо и политическо превъзходство над потъналите в дългове държави от „бедния юг” и Източна Европа, оказала се в силна зависимост от немската икономика.

Във връзка с това реална заплаха за Вашингтон, според Пепе Ескобар, става не Москва, а Берлин, хвърлящ предизвикателство към политическия монопол на САЩ в Европа.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 22.05.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: