National Interest посочи петте най-смъртоносни крилати въоръжения на Русия


National Interest посочи петте най-смъртоносни крилати въоръжения на Русия

МиГ-31

ВВС си остават много сериозен противник

Американското списание The National Interest публикува списък на петте най-смъртоносни средства на ВВС на Русия: многоцелевия изтребител Су-35, ракетоносеца-бомбардировач Ту-22м, изтребителя-прехващач МиГ-31, стратегическия бомбардировач Ту-95 и дозвуковия щурмовик Су-25.

Су-35 представлява „най-смъртоносната конфигурация на поредицата Flanker“ (Flanker е обозначение на самолетите марка „Су“ в НАТО). „Изключително лесноуправляем и окомплектован с мощно въоръжение, Су-35 може да се противопоставя на най-добрите западни самолети, даже с F-22 Raptor“ – твърди The National Interest.

Свръхзвуковият ракетоносец-бомбардировач Ту-22м някога „вцепени” западните военни кръгове, защото не им беше ясно неговото предназначение, пише американското списание. Той предвещавал сериозни проблеми за националната сигурност на САЩ, тъй като американските самолети-прехващачи му отстъпваха в скоростта. В случай на военен конфликт този самолет все още ще представлява сериозна заплаха за военноморските сили на противника.

МиГ-31 от гледна точка на The National Interest представлява апогеят в съветските разработки по време на студената война. Притежавайки висока скорост, мощен радар и голям радиус на действие, МиГ-31 е избавен от много недостатъци на своя предшественик. Този прехващач може успешно да „ловува” западни самолети, включително и в Арктика.

Ту-95 с кодово име в НАТО Bear (мечка), разработен като стратегически бомбардировач, е използван през последните няколко десетилетия за най-различни мисии. Съвременните Ту-95 са преминали сериозна модернизация, отбелязва изданието. Тяхното предназначение включва в себе си разузнаване на далечно разстояние и патрулиране в акваторията, а така също „ядрено присъствие”.

Последният в списъка съветски самолет-щурмовик Су-25 според The National Interest и досега си остава „невероятно ефективна платформа” за атаки по земни цели. Тези самолети се използват по цял свят, например миналата година те изиграха важна роля в противопоставянето на джихадистите от „Ислямска държава”. (В България останаха десетина машини, за които от НАТО все ни натякват, че не ни трябват. Част от продадените като излишни Су-25 заминаха за Африка и там се представят изключително добре.)

ВВС на Русия вече не са така многобройни както по времето на СССР, обаче те могат и сега да нанесат мощен удар и са противник, с който трябва да се съобразява, обобщава американското списание.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 19.05.2015, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: