ЕВРОПА СПИ, СВЕТЪТ ВЪРВИ НАПРЕД, НИЕ НАЗАД


ЕВРОПА СПИ, СВЕТЪТ ВЪРВИ НАПРЕД, НИЕ НАЗАДКитай и Индия, подписаха  24 междуправителствени споразумения.
Двете доскоро непримирими страни, подписаха план за действие за задълбочаване на сътрудничеството в областта на железопътния транспорт, план за действие за сътрудничество в областта на образованието, меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на минералните ресурси, както и споразумение за сътрудничество в областта на космическите изследвания, меморандум за сътрудничество в областта на туризма, както и редица споразумения създаването на братски отношения  между градовете и провинциите на Китай и Индия.

След като се убедихме,че продължава с ускорени темпове военната и икономическа интеграция на Китай и Русия,сега виждаме същото между Китай и Индия.Европа си спи приспана от американската колониална диктатура.
Докато Вашингтон вкара Европа в авантюристични игри, в опит да „херметизира“  Русия, Китай тихо разширява влиянието си в региона на Европа, каза докторът на  политикоикономически науки Jack Rasmus.
Очевидно европейските бюрократи не могат да осъзнаят,че  Г-7  вече не означава Големите седем.Водещите  държави са: Китай, Индия, Русия, Бразилия, Индонезия, Мексико и Южна Корея.
Церемонията по подписването на документите между Китай и Индия се състоя в Дома на хората в Пекин в присъствието на  премиера на КНР Ли Кецян и министър-председателя на Индия, Нарендра Моди,който е на посещение в Китай.
Ръководителят на Китай каза:“ Китай и Индия имат потенциала за пробив в отношенията.“
Нарендра Моди е на тридневно посещение в Китай. В събота посещението Моди ще продължи в Шанхай, който се очаква да подпише редица бизнес споразумения.
Китайският президент Си Цзинпин по време на среща с индийския премиер Нарендра Моди,каза, че „двете страни имат „огромен потенциал“ и „действителните условия“ за бързото скок в развитието на двустранните отношения“.

„Премиерът Моди изложи идеята за бърз скок  „в развитието на двустранните отношения:“В отношенията на Китай и Индия има огромен потенциал и реални условия за изпълнение на бързия скок. Двете страни следва, в съответствие с новите стратегически нужди за национален просперитет по-тясно  да развият сътрудничество и партньорства“.
Китайският лидер има няколко предложения за по-нататъшното развитие на двустранните отношения. По-специално, Xi предложи да се разработят китайско-индийски отношения от стратегическа гледна точка и да се подкрепят в дългосрочен план; Той призова за укрепване на стратегическото сътрудничество в международни и регионални въпроси и да търсят нови модели на взаимно изгодно сътрудничество.Си Цзинпин също така призна, че двете страни биха могли да подсилят контакти в изграждането на икономическа зона на Пътя на коприната и създаването на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции.Си Цзинпин също акцентира, че Пекин и Делхи трябва да повишат нивото на стратегически взаимното доверие и  съществуващите противоречия и проблеми да останат в миналото.
В допълнение, лидер на Китай заяви, че насърчава китайските инвестиции в индийската икономика. „Китай насърчава своите фирми да инвестират в Индия и се надява, че индийската страна ще осигури благоприятни условия за това,“ каза
Си Цзинпин.
Моди, от своя страна, заяви, че индийската страна се надява „да засили допълнително търговско-икономическите отношения с Китай, както и тясното сътрудничество с китайската страна в азиатската инфраструктурните инвестици и банката“.
За съжаление, ЕС все повече се отдалечава от реалните държави с реална икономика – Китай, Индия, Русия и потъва в жалката икономическа „колониална интеграция с атлантическите си господари чрез „Новото начало на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство“ за  подписването на ТТПИ.
Ако Тихоокеанското партньорство – отговорът на САЩ на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции в Китай  се провали, Вашингтон ще претърпи второ поредно голямо поражение от Пекин в Азия, пише Financial Times.
„Спарингът“ между Китай и САЩ в първия рунд бе  изцяло за Пекин,който засили своя мащабен проект в Азия – Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции, пише  Financial Times.
Ако  първия тур завърши с поражение за САЩ, във втория,Вашингтон се опитва да убеди 11-те държави в региона на Азия и Тихия океан, да се присъединят към търговското споразумение „от следващото поколение „,проектът на Trans-Pacific партньорство (ТТП).Това е нещо подобно на  Трансатлантическото споразумение между ЕС и САЩ,това което САЩ налагат на Европа.
Критиците на платформата смятат, че TTP е създаден само в полза на американски корпорации и  самия проект е инструмент за реализиране на политическите цели на Вашингтон, а не модел за устойчиво и взаимно изгодното икономическо сътрудничество в региона.
Сравнението на икономическите показатели на БВП на  членовете на Г-7 САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада с тези на днешните водещи развиващи се държави е доста унизително и страшно.  Г-7 на практика вече не е Големите седем.
След 2013 год.,  съвкупният БВП на страните от Г-7 е 32 трлн. долара, докато този на седемте „водещи развиващи се държави“ Китай, Индия, Русия, Бразилия, Индонезия, Мексико и Южна Корея.достигна 35 трл. долара.
Който може да си прави изводите.

 

 

Източник: http://yphalachev.blogspot.com/

Posted on 18.05.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: