Топ-10 на най-скъпите танкове


Топ-10 на най-скъпите танковеПо време на парада по случай 9 май руската армия демонстрира най-новия си танк Т-14 „Армата“.

Танкът „Армата“ Т-14 е първата реална иновация в Русия след разпада на СССР. Появата на един абсолютно нов боен танк е рядко явление в световен мащаб, отбелязва Stern.. Немският Leopard-2 вече е на 35 години, както и американският M1 Abrams. При това „Армата“ използва най-добрите постижения на руските инженери – танкът е много бърз и маневрен.

Плоската кула на „Армата”, която не е предназначена за членове на екипажа, е снабдена с 125-милиметрово гладкоцевно оръдие, чиито характеристики превъзхождат тези на немския танк Leopard-2. При калибър 152 или 155 оръдието ще се превърне в най-мощното в света, подчертава изданието.

Основната иновация е, че екипажът няма да бъде разположен в кулата, а в специална защитена капсула в предната част на танка. Според Stern, вниманието  към комфорта и сигурността на екипажа говори за промяна в традициите на руското танкостроене.

Уникалният нов танк може да стреля не само със снаряди, но и с управляеми ракети, притежава съвременни радари, а част от технологиите са заимствани от  авиацията. Кулата и зенитният комплекс се управляват в дистанционен режим. Специалистите наричат „Армата“ стъпка към перспективата за роботизирани бойни машини.

Новият танк не се страхува от високи или ниски температури и на теория бойни действия могат да се водят и в самата Арктика, пишат от Вести Экономика.

Но на фона на всичко това човек се замисля колко ли може да струва един такъв танк и какъв би бил обемът на производство. Нека веднага отбележим, че в момента стойността на Т-14 е по-висока от тази на предшественика му Т-90. Но министерството на отбраната на Русия е готово да купи 3,2 хил. нови машини. Колко пари ще са нужни и какви средства харчат геополитическите съюзници и опоненти на Русия за основните си видове танкове?

10. ZTZ-99 (Китай) – $2,6 млн.

Представителят на трето поколение танкове в Китай, разработени като алтернатива на съветските Т-72 след охлаждането на отношенията между двете страни, влизат в строй едва през 2001 г. Към 2011 г. на въоръжение в Китайската народна армия, по различни оценки, има 600 – 800 подобни машини. За танкостроенето на Китай ZTZ-99 е истински пробив, а ниската цена позволява по-масово производство. Съвременните технологии са налице: на първо място е лазерната система, която предупреждава за приближаващи вражески ракети и може едновременно да се използва и за заслепяване на противника, като използва оптични системи за насочване. Бронята е модернизирана да устоява на кумулативни снаряди.

9. Arjun Mk II (Индия) – $6,0 млн.

Индия самостоятелно разработва танкове и е напълно удовлетворена от резултатите. В Arjun Mk II се съчетават най-добрите решения, използвани при създаването както на съветски, така и на западни машини. Оръдието е със стандартния за Запада калибър 120 мм и нарезна цев, композитна броня, системи за лазерно засичане на целта и дори специални димни гранати, които отклоняват от курс вражеските ракети – всичко това в този съвременен индийски танк.

8. Merkava Mark IV (Израел) – $6 млн.

Израел разполага с 300 танка Merkava Mark IV („Меркава“ 4) и е направена поръчка за още 300 такива машини. Тези танкове отдавна са заслужили признанието за най-добри машини от този род в региона, тъй като те се създават специално за бойни действия в пустинни и горещи местности. Като се има предвид спецификата на военните операции на Израел, за Mark IV системите за отбрана едва ли не са по-важни от тези за атака. Противниците нямат кой знае каква тежка техника, а при внезапни атаки, посредством ракети и мини, е нужна защита. В резултат на това съвременният Merkava има броня, за която е използван метал в комбинация с керамика. В момента се разработва активна броня, която напомня на защитата на Т-14 „Армата“ по принцип на действие.

7. Leopard 2A6 (Германия) – $6, 79 млн.

Първите варианти на Leopard 2 постъпиха на въоръжение в немските войски още в края на 70-те години на миналия век. Оттогава насам отлично проявилата се машина се изнася за Канада, Финландия, Гърция и Португалия. Платформата на немския танк е толкова сполучлива, че предпочитат да я модернизират, вместо да я променят. В съвременните версии е поставена сложна броня, в която е използван волфрам. Боеприпасите се съхраняват в изолиран отсек, което помага за защитата на екипажа от инциденти. Танковете „Леопард“ са се използвали от Канада по време на военните действия в Афганистан.

6. Т-14 (Русия) – $7,8 млн.

Предполагаемата стойност на танка Т-14 „Армата“ е не по-малко от 400 млн. рубли. Известно е, че министерството на отбраната разглежда варианти за намаляване на цената, но не бива текущата цена да се смята за баснословна. В този рейтинг първият представител на танковете от ново поколение с необитаема кула заема едва 6-о място. Неговите по-малко съвършени и по-стари конкуренти струват по-скъпо. Т-14 съчетава всички съвременни технологии и залага както на нападение, така и на отбрана. Отделни параметри обаче, като калибърът на оръдието, стават без промяна, за да може машината да използва стандартни боеприпаси. Интегрирана е активната защита „Афганит“. Тя може да прихваща не само кумулативни гранати и противотанкови управляеми ракети, но и подкалибрени снаряди, насочени към танка. Екипажът е надеждно защитен от взривове, тъй като е разположен в изолирана бронирана капсула. Автоматичната зенитна установка, както и другите средства за стрелба, се управлява дистанционно.

5. M1A2 SEP (САЩ) – $8,5 млн.

Тук съществува известна ирония: американският основен танк от старо поколение струва повече, отколкото най-съвременният руски модел. В същото време трябва да се отбележи, че „Ейбрамс“ не веднъж е бил модернизиран и в момента отговаря на изискванията за съвременни военни действия. Отстранени са дефектите в хода на военните конфликти на територията на Близкия изток. Най-новата версия на танка тежи 69 тона, а причината е в сложната броня, в която се използва тежък обеднен уран. В модела за градски условия „Ейбрамс“ е окомплектован с картечница с дистанционно управление.

4. Challenger 2 (Великобритания) – $8,6 млн.

Британският танк напомня на американския по „философия“. Той също тежи 69 тона, заради масивната композитна броня, чийто състав е секретна информация. В резултат на това достатъчно слабият за индустрията двигател от 1200 конски сили трудно се справя със задълженията си. Но за конфликтите в Югославия и Ирак, където американските и британски машини бяха обстрелвани от противотанкови ракетни комплекси, бронята се оказа едва ли не основният залог за победа. В същото време на Великобритания някак си не ѝ е потръгнало с износа: само Оман се е съгласил да се обзаведе с „Челинджър“.

3. K2 Black Panther (Република Корея) – $8,8 млн.

Основният геополитически противник на Южна Корея е северният ѝ съсед. А този съсед разполага с огромен арсенал от съветска техника, в частност танкове. Поради тази причина Република Корея е готова да харчи немалко средства за разработването на бойни системи, способни да дадат отпор на войските на Ким Чен Ун. „Черната пантера“ има доста от способностите на „Армата“. Тя също разполага с автоматично зареждащо се основно оръдие, „умна“ динамична броня, широк набор от средства за противодействие на вражеските ракети и снаряди. Но активната система за защита засега е в начален етап на разработване, както при „Меркава“.

2. Type 10 (Япония) – $9,4 млн.

Бихме се зачудили, за какво са ѝ на Япония танкове? Японците обаче не биха се съгласили с това колебание, все пак в Югоизточна Азия Страната на изгряващото слънце има не малко потенциални противници, които разполагат с най-съвременните нападателни оръжия. Type 10 е един от най-новите танкове в списъка. Той постъпи на въоръжение през 2012 г. Японците залагат на маневреността на машината, която тежи „само“ 48 тона. Гладкоцевното оръдие калибър 120 мм може да се използва както за снаряди местна разработка, така и за тези, които се доставят от членовете на НАТО.

1. AMX-56 Leclerc (Франция) – $10 млн.

Основният танк на Франция, в своят най-съвременен вид, се произвежда от началото на 90-те години на миналия век. Преди това инженерите изгубват 15 години за доразвиването на ултрасъвременните, към онзи момент, настъпателни и отбранителни системи. Модулната мрежа на бронята позволява бърза замяна на повредените участъци. Освен това в бронята е използван кевлар в комбинация с метал и керамика. След скандала около покупната цена на „Леклерк“ и изпълнението на плана за покупка, производството бе преустановено. След девалвацията на еврото стойността на танка в долари се понижи, но както и преди цената му е около $10 млн. Най-скъпият танк на практика не е бил използван в реални бойни условия, а единствено се е намирал в отделни близкоизточни страни, в рамките на миротворчески мисии.

 

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 15.05.2015, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: