САЩ обявиха война на „Газпром“. И вече губят…


САЩ обявиха война на „Газпром“. И вече губят…От Вашингтон вече дори не се стесняват от своите намерения, по пътя на политически натиск над потребителите, да отрежат перспективите на „Газпром“ за разширяване на продажбите в Европа.

Така, Белият Дом открито се застъпи против строителството на „Турски поток“. Това разказа министъра на производствената реформа, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис.

По негови думи, специалният посланик на Държавния департамент по енергийните въпрос Амос Хокстайн, по време на срещата директно казал, че на САЩ не се харесва идеята за „Турски поток“.

Явно на американците не им стигна България. Тогава те ѝ оказаха натиск за „Южен поток“ и на „Газпром“ се наложи да търси алтернатива. Не се наложи обаче да търси дълго.

Газовият гигант реши да строи газопровод до Турция, а след това – към Европа. За тази идея заедно с други страни от Южна Европа се изказа и Гърция, която планира да стане газов хъб за ЕС вместо България. Възмутително! Това решиха от Белия Дом.

И предложиха на Гърция алтернатива: да участва в отдавна проектирания, но до момента висящ във въздуха „Южен газов коридор“ от Кавказ към Европа през същата Турция. И настъпиха болното място: „Ако ще участвате, започнете, най-накрая, да излизате от кризата и да привличате западни инвеститори“.

Наистина, замълчаха си за призрачността на перспективите. Тези обеми, които е готов да обезпечи Азербайджан са реално малки, за да запълнят тръбите. А откъде ще се вземе недостигащият газ, за момента не е ясно. И едва ли въпроса ще се проясни в бъдеще. С две думи, проектът е чисто политически и главната му задача се състои в това, да се избута „Газпром“ от Европа. Проектът няма никаква икономическа основа.

В резултат на това опитите на Вашингтон да окаже натиск над новото гръцко правителство се оказаха неуспешни. След срещата с американския чиновник Панайотис Лафазанис още веднъж потвърди намерението на страната да стане транзит за руския газ в ЕС.

И ето, че хвръкнаха американски глави. Барак Обама отзова своя посланик от Атина заради неефективна работа. Той не си довърши работата с правителството на Гърция, от което смеят да оспорват волята на Вашингтон.

Белият Дом се опитва да въздейства на всички, които активно си сътрудничат с „Газпром“. Така, премиерът на Словакия Робърт Фицо разказа, че на страната му е оказван натиск, за да може газа да идва от запад на изток – заради ревърса на гориво в Украйна.

Тоест, на словаците предложили също така да пожертват своите икономически интереси заради чуждите политически. Но на този фронт американците отдавна губят. Причината е една и е напълно основателна. Политиката си е политика, но да мръзне през зимата заради дружбата с Вашингтон не желае нито една страна.

 

 

Коментар на Татяна Головнова, публикуван в РИА Новости

Източник: http://www.fbr.bg

Реклами

Posted on 14.05.2015, in Анализи, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Кучките си лаят, керванът си върви!!!Една трета от газовата консумация в Европа е на руски газ. Пък и на Изток ще почнат да го харчат след две-три години. Плачете огънати в посока Запад!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: