Пол Крейг Робъртс: Нито Русия, нито Китай ще станат васали на САЩ


Пол Крейг Робъртс: Нито Русия, нито Китай ще станат васали на САЩ Появи се нов стратегически алианс, оспорващ едноличната власт на Вашингтон

„Лидерите на западните държави бойкотираха мероприятията в чест на 70-годишнината от края на Втората световна война, за разлика от китайския лидер Си Цзинпин, който беше на мястото си – място на стратегически партньор на Русия в изграждания многополюсен свят”, пише в своя блог американският политолог и политик Пол Крейг Робъртс.

Според него, посещението на Си Цзинпин в Москва, наред в първото в историята участие на войници от НОАК в парада на Победата, стана исторически момент.

Той ознаменува появата на стратегически алианс, противопоставящ се на системата на международни отношения, построени на хегемонията на САЩ.

От гледна точка на Пол Робъртс, САЩ винаги са имали за себе си високо мнение, а с разпадане на СССР американците се почувстваха като „изключителна нация”, избрана от историята за контрол над целия свят.

САЩ разработиха няколко доктрини, освобождаващи ги от отговорност пред международното право, както така наречената доктрина Пол Уолфовиц – документ, служещ за основа на политиката на сдържане на постсъветска Русия и станала отправна точка за „курс към Азия” на администрацията на Барак Обама.

„Вашингтон възнамерява да възпира развитието на двете държави, притежаващи ядрени арсенали. Тази политика стана причина за кризата в Украйна.

Китай сега се противопоставя на „азиатския курс” на Вашингтон, проявяващ се в строителството на военноморски и сухопътни бази на САЩ за контролиране на акваторията на Южнокитайското море, което сега е обявено за зона на националните интереси на САЩ” – твърди Робъртс.

Нито Русия, нито Китай, според политолога, няма да търпят провокации от страна на САЩ край своите граници и няма да станат част от „васалната система” на САЩ, както това се случи с европейските държави и с Канада, Япония и Австралия.

„Доктрината Уолфовиц” обаче не подразбира безконфликтни отношения с държавите, отправящи предизвикателства на хегемонистичните стремежи на Америка.

„Ако в Съвета за национална сигурност на САЩ, в Държавния департамент и в Пентагона седяха по-съобразителни и по-квалифицирани хора, то Вашингтон би успял да избегне грешките, поставящи под заплаха сигурността на целия свят” – обобщава Пол Крейг Робъртс.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 13.05.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: