National Interest класира най-смъртоносното въоръжение на руския флот


National Interest класира най-смъртоносното въоръжение на руския флотАмериканското списание The National Interest състави нов списък на най-смъртоносното руско въоръжение. Този път става дума за Военноморския флот на Русия.

След десетилетия на оскъдно финансиране руският военноморски флот най-накрая получава достатъчно средства от бюджета за отбрана, което позволява на Русия да строи нови кораби, отбелязва авторът на списъка Кайл Мизоками. От негова гледна точка Русия ще се съсредоточи на първо място върху подводниците и средствата за ядрена съпротива във водата. В списъка попадат подводниците „Варшавянка”, „Лада”, „Борей”, големият десантен кораб „Иван Грен”, който все още е в процес на разработка, както и новият руски самолетоносач, за чието строителство съобщи през март Виктор Чирков, главнокомандващ на руския ВМФ.

Подводниците от проект 636,3 „Варшавянка” ще станат част от Черноморския флот на страната, който защитава интересите ѝ в Средиземно море и извън него. Мизоками отбелязва, че по-рано този клас подводници се е специализирал в борбата с подводни и надводни плавателни съдове, а сега ще може да поразява и наземни цели. Освен това, в сравнение с предходните проекти, сега новите „Варшавянка” имат подобрена форма на корпуса, подводниците са много по-безшумни и могат да преодоляват големи разстояния.

Подводница от проекта „Варшавянка“

Четири от шестте подводници от проект 636,3 вече са пуснати в експлоатация. Значителният опит на Русия в разработването на този клас подводници спомага за бързото им строителство – работата над подводницата „Краснодар” започна през февруари 2014 г. а пускането ѝ по вода – през април 2015 г.

Наричат подводниците от проект 677 „Лада” „наследници” на „Варшавянка”. Те са по-малки, по-тихи и могат да прекарват дълго време под водата. Подводниците от този клас са предназначени за защита на бреговата линия от кораби и други подводници, както и за наблюдения на разузнаването и като бази за спецчастите.

Подводница от проекта „Лада“

Подводниците „Лада” имат редица предимства пред „Варшавянка” – по-тихи са, имат по-мощен акумулатор, превозват по-малоброен екипаж. През 2013 г. Китай поръча четири подводници от този клас, съзнавайки, че не може да създаде нещо по-качествено. Индия също поръча такива подводници.

Атомните подводници от проекта 955 „Борей” ще бъдат основата на ядрената съпротива в морето. Разработката на този клас тече още от края на студената война насам, но заради липса на достатъчно финансиране строителството на подводниците беше отложено. През януари 2013 г. обаче атомната подводница К-535 „Юрий Долгоруки” все пак беше въведена в експлоатация, продължава Мизоками. По думите му подводниците „Борей” ще заменят цели три класа по-стари атомни подводници в Русия.

Подводница „Юрий Долгорукий“

В момента в експлоатация са три подводници, планира се строителството на още седем. Мизоками подчертава, че балистичните ракети, изстреляни заедно с „Борей” от Баренцево или Охотско море, са способни да достигнат всяка точка на континентален САЩ.

Корабът „Иван Грен” от проект 11711 ще помогне за разширяване на възможностите за използване на десантни кораби на руския ВМФ. Този десантен кораб ще има конкретна цел – да осигури слизането на морските пехотинци на вражеските брегове. Планира се „Иван Грен” да може да побира на борда си 13 танка, 36 БТР-а, както и група военни от 350 души. Освен това той ще има и вертолетни площадки.

Десантен кораб „Иван Грен“

Два такива кораба са достатъчни, за да превозят цял батальон от морската пехота или батальонна тактическа група с танкове и самоходна артилерия, отбелязва авторът.

Мизоками добавя, че засега са известни плановете за строителство на шест такива кораби, но заради проблемите с поръчаните кораби „Мистрал” Русия най-вероятно ще строи повече свои десантни кораби, които няма да бъдат засегнати от западните санкции.

Засега почти нищо не е известно за новия руски самолетоносач. По думите на Мизоками той ще влезе в експлоатация не по-рано от 2030 г., но това ще бъде голям напредък за експедиционните войски на Русия. Според наличните данни самолетоносачът ще тежи 100 хил. тона и ще побира на борда си 100 самолета. Самолетоносачът ще превозва изтребители от пето поколение ПАК-ФА, изтребители от ВМФ Миг-35, самолети за далечно радиолокационно издирване, вертолети „Камов” и може би безпилотни самолети.

 

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 11.05.2015, in Анализи, Въоръжени сили, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Всичкото хубаво, но качеството на превода е …… две сълзи. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: