Аляска и Хавай искат отделяне от САЩ


Аляска и Хавай искат отделяне от САЩАляска и Хавай обвиняват САЩ в незаконно анексиране и  на своите територии.
Представители коренните народи на тези региони се обръщат към ООН да гарантира правото им на самоопределяне.
Автохтонното население на Аляска и Хавай призова международната общност да гарантира правото им на самоопределяне във връзка с „незаконно анексиране“ и „окупация“ на Съединените щати.Коренните народи на Аляска са алеутите и ескимосите, а на Хаваи са полинезийците.Аляска и Хаваи са съответно 49 и 50 по ред американски щати.

В Женева е разпространено изявление, в което се иска да се разгледа въпроса в рамките на Съвета на ООН по правата на човека и за преглед на човешките права и свободи в Съединените щати. Разглеждането е насрочено за 11 май.
В документа се посочва, че „Аляска и Хавай през ​​1959 г. са били анексирани от САЩ чрез измами и умишлено нарушение на мандата и принципите на ООН и на процеса на самоопределение.“
Авторите на декларацията на ООН призовават да се коригира тази грешка.
Автохтонното население на Аляска и Хавай подчертават, че продажбата на  Аляска САЩ от Русия през 1867 г. „не означава прехвърлянето на суверенитета над Аляска“.
„Американското нашествие в Хавай през 1893 г. е  в нарушение на двустранните договори и международното право.“
Авторите на изложението ще се борят да се направи нещо по мирен начин: чрез механизмите на ООН и искат в Аляска и Хавай да се проведат референдуми за самоопределение на коренното население.

За да работят по-ефективно е създадена на съвместна работна група „Алианс на Аляска-Хавай за самоопределение.“
На  07 май в Женева на среща с репортери представителят  на Аляска Роналд Барнси  и на Хавай – Леон Сиу,разкритикуваха САЩ за политиката по отношение на коренните народи, наричайки го „окупацията“ от САЩ.
Според изявлението, публикувано днес в кулоарите на  на ООН в Женева,териториите на Аляска и Хавай „през ​​1959 г. са били погълнати от САЩ чрез измами и умишлено нарушение на мандата и принципите на Организацията на обединените нации, както и процесът на самоопределение.“ Жителите на двата щата на САЩ призоваха ООН да „поправи грешката“ и да  се организират в Аляска и Хавай референдуми за самоопределение.
„Те откраднаха нашите земи и добиват огромни количества  подземни богатства, в ущърб на околната среда. Ние вярваме, че руснаците могат да ни помогнат.“
Аляска е  открита през 1732 година от руснаци от кораба „Св. Гавриил“, а  от 1799 до 1867 е управлявана от Руско-американското общество. На 30 март 1867 година във Вашингтон е бил подписан документ за продажба на региона на САЩ: територията с площ 1,5 милиона квадратни километра е купена за 7,2 милиона долара в злато. Аляска е официално обявена за американски щат чак през 1959 година.
Хавайските острови са били анексирани от САЩ през 1898 година, през 1900 им е бил предоставен статусът на самоуправляваща се територия, а през 1959 година се превръщат в американски щат.

„През 2017 г. стават 150 години от продажбата на Аляска от Русия на  САЩ. Ако ние работим с руснаците да представим истината за това, което наистина се е случило в историята и да отхвърлим изкривената концепция за Аляска и нашите хора, мисля, че това ще бъде един добър начин да се оправи ситуацията „- каза представителят на Аляска в създадена работна група“ Алианс Аляска-Хавай за

самоопределение“,Роналд Барнс.
„Нашата култура се потиска.  И действията на САЩ не са насочени само срещу нашата култура, но и срещу световния мир, като в Хавай е военната база в Пърл Харбър. По време на военни учения, те замърсяват нашата земя и вода. От това, хората се разболяват. Това насилие над нашите земи и хора. Ние не искаме да бъдем част от военната машина“, каза представителят на Хавай Леон Сиу.
Подобни движения има в някои други щати,дори и в Тексас.
Миналата година на сайта на Белия дом бе качена  петиция и искане за отделяне на щата Тексас от САЩ, която събра повече от 120 000 подписа.
От администрацията тогава отговориха, че конституцията на САЩ, създадена от бащите-основатели на страната, не предвижда възможността за отделяне на щати.
По тази причина,сега хората от Хавай и Аляска изнасят исканията си за референдум на международно ниво и в ООН.
Активни отцепнически групировки съществуват в момента в повече от 10 щата.
Уморени да плащат данъци, които финансират далечни войни,защитаващи неясни интереси, и от мъртвородени планове за съживяване на икономиката, от които не виждат конкретен ефект, все повече американци искат техните щати да оспорват федералните закони и ги притискат да се отцепят.  Тези американци не искат да носят на гърба си федералната държава загубила моралния си авторитет и правителство подчиняващо се на заповедите на Уолстрийт.
Първоначално САЩ са замислени като „конфедерация на независими щати, свързани помежду си чрез обща отбрана и търговски интереси“,но с годините федералната държава е придобила прекомерна власт, е тезата на сепаратистите.
Половината от американските щати отказаха да приложат новите федерални норми за въвеждането на документи за самоличност,13 щата легализираха употребата на марихуана за медицински цели в разрез с федералния регламент,Тенеси и Монтана не се смятат длъжни да се подчиняват на федералните наредби за производство на оръжие и муниции.

 

 

Източник: http://yphalachev.blogspot.com

Posted on 11.05.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: