Президентът Путин: 15 години на власт


Президентът Путин: 15 години на власт

Владимир Путин

Половината на третия мандат на Владимир Путин мина. На 7 май се навършват 15 години от деня на началото на първия му мандат на държавен лидер.  

Политолози и парламентаристи отбелязват, че за трите последни години на поста си Путин се е сблъскал с колосални предизвикателства, като е демонстрирал твърдост в областта на външната политика и социалния курс. Те смятат, че има вероятност Путин да се кандидатира за още един мандат през 2018 година.

Сред основните проблеми, пред които ще бъде изправен държавният лидер, са изчерпаният модел за икономическо развитие и необходимостта от преминаване от ръчно управление към по-дълбока институционална система.

Путин зае висшия държавен пост през март 2000 година, когато президентът Борис Елцин подаде оставка. През 2008-2012 година той ръководеше правителството, а през март 2012 година отново спечели президентските избори. Още в деня на встъпването си в длъжност Путин подписа мащабна програма за развитие на социалните гаранции.

„Феноменът Путин“

Зам.-председателят на управляващата фракция „Единая Россия“ Франц Клинцевич смята, че възникването на „феномена Путин” е персонифициран отговор на очакванията на народа.

„Тогава, в началото на XXI век, това беше преди всичко борбата с олигархическия капитализъм и връщането на държавата в социалната сфера. Същите фактори бяха и в основата на победата на Владимир Путин на президентските избори през 2004 и особено през 2012 година”, казва Клинцевич.

Според него, водещият мотив в настоящия президентски мандат е промененото отношение между властта и обществото, като за доказателство могат да послужат законите, забраняващи на чиновниците да имат сметки в чужбина и ценни книжа, както и тези за контрола на доходите и борбата с корупцията.

Президентът на Института за национална стратегия Михаил Ремизов смята, че „третият мандат на Путин е богат на събития, които ни карат да повече да оценим опитната власт, контролираща ситуацията в страната, отколкото някакви промени в името на промените”.

Според него, на фона на сложната международна ситуация и в контекста на събитията в Украйна „властта, която има опит и вече се е доказала, естествено, е с приоритет – затова сега, в тази сложна ситуация, дългото пребиваване на власт е плюс”.

Професорът от Руската академия за народно стопанство и държавната служба към президента Владимир Слатинов казва, че в момента Путин е в много добра интелектуална и физическа форма и въпреки продължителното заемане на ръководни постове, той не може да бъде сравняван със съветските генерални секретари.

„Това, което стана с Украйна, определено го разтърси и мисля, че колосалните лични усилия, които той положи във връзка с украинската криза и събитията в Крим, го активизираха. Последвалите събития – санкциите, кризата – му наложиха невероятна концентрация и висока активност. Сега не му е до почивка, нито до изпадане във вяло настроение”, казва експертът.

Според лидера на руската Компартия Генадий Зюганов, външната политика на Путин е насочена към националните интереси, като премереният патриотичен подход е подкрепян от населението.

Вице-говорителят на Държавната Дума от „Справедливая Россия” Николай Левичев също обърна внимание на факта, че последните три години са сравними с 2000 година, наситена със сложни проблеми.

„Тогава, до голяма степен благодарение на личните усилия на президента, процесът на разпад на страната беше спрян, а икономическият ръст се активизира, което доведе до съществено подобряване на благосъстоянието на руснаците и намаляването на броя на бедните в страната”, казва Левичев.

Тънкостите на високия рейтинг

Според проведената през април анкета на фонда „Обществено мнение“, 76% от руснаците биха гласували за Путин на следващите избори. Рейтингът на държавния лидер, както и нивото на подкрепа на политиката му бият рекордите от началото на 2014 година. Експертите свързват това с успехите на Русия на Олимпиадата в Сочи и присъединяването на Крим.

Според Левичев обаче, това не е свързано с Крим, а с факта, че на фона на рязкото усложняване на външнополитическата обстановка, кризата на икономическата политика на правителството и съкращаването на държавния бюджет, президентът не пожертва социалното благополучие на руския народ.

Вице-говорителят на Държавната Дума от ЛДПР Игор Лебедев е на мнение, че за изминалите години Путин се е превърнал не просто в управляващ, а в истински лидер. Той отбеляза, че от момента на присъединяването на Крим и влошаването на отношенията с Европа са се проявили неговите патриотични и „мъжки лидерски качества”.

Парламентариите отбелязват, че в резултат на последните 15 години се е формирала устойчива тенденция към консолидиране на обществото и смятат, че рейтингът на президента може да остане висок доста дълго време.

„Ако утре има някакво събитие, може да не е военно, а спортно, политическо или икономическо, рейтингът пак ще се повиши, понеже хората в нашата страна са устроени по този начин: вярват в добрия държавен лидер и всичко, което се случва в страната и е хубаво и добро, е свързано с името му”, смята Лебедев.

Директорът на Центъра за политическа информация Алексей Мухин предполага, че при оценяването на личността на Путин може да се разчита на данните от чуждите медии, все пак руският президент не за първа година заема лидерските позиции в различни рейтинги за оценяване на влиянието в цял свят.

Според него, колкото по-силен натиск се упражнява срещу Русия, толкова повече ще расте политическия рейтинг на Путин сред населението.

Руският президент зае първото място в рейтинга за най-влиятелни хора на планетата на списание Time. Както пояснява редакцията на списанието, на читателите е било предложено да направят избора си на база на мнението им, доколко предложените личности са променили света към по-добро или по-лошо през 2014 година.  

Предизвикателства и задачи

Депутатите смятат, че Путин е изправен пред сериозни икономически предизвикателства, като необходимостта за незабавно решаване на проблема с лавиноподобния ръст на дълговете на регионите.

Зюганов отбелязва, че обикновено Русия е излизала от всички санкции с укрепнали сили и пред президента в най-скоро време ще се появи задачата за смяна на курса и създаване на силно професионално правителство.

Лидерът на КПРФ  убеден, че производството трябва да се поддържа, а малкият и среден бизнес бизнес трябва да бъдат поощрявани, като едновременно с това се провежда справедлива социална политика.

„Всички признават, че моделът за икономическо развитие е изчерпан, а нов не е създаден. Основното предизвикателство е отсъствието на нов модел за икономически ръст и липсата на готовност за промяна на подхода в сферата на икономическата и кредитно-финансовата политика”, заявява президентът на Института за национална стратегия.

Експертите също така смятат, че за успешното политическо дълголетие на държавния лидер е важно решаването на проблема с осигуряване на кадрова динамика. Русия трябва да премине от ръчно управление към по-дълбока институционална система, която да е по-малко зависима от първото лице, смятат те.

„Ако Путин не отговори на това предизвикателство, то, за съжаление, след известно време страната ще влезе в критична зависимост от състоянието на първото лице”, пояснява Слатинов.

Възможен ли е още един мандат

Според професор от Академията на държавната служба, Путин най-вероятно ще се кандидатира за нов мандат през 2018 година, понеже в момента той няма алтернативен заместник. Експертът напомни, че през 2012 година Путин спечели изборите при доста сложна ситуация.

„Всички помним настроенията в края на 2012 година, видяхме силната нужда от промени. След това той утвърди модела на доминиращо лидерство, но то не беше абсолютно.

След Крим се утвърждава нов тип лидерство – засега това е моделът на, на практика, неоспоримото лидерство. Дори въпреки кризата този няма да се промени радикално до 2018 година”, казва Слатинов.

Мухин предполага, че до 2018 година популярността на Путин няма да намалее, въпреки че ще има и такива, които ще апелират, че той заема поста от твърде дълго време.

„Но усещането, че само силен лидер може да изведе Русия от тези бурни води, в които тя се намира в момента, ни позволява да очакваме нов мандат”, смята той.

Ремизов е на мнение, че сигналите за нов мандат през 2018 година вече са прозвучали от страна на самия президент, както и от екипа му.

 

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 10.05.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: