Връзките ни с Русия – охладнели или замразени?


Връзките ни с Русия – охладнели или замразени?Отношенията между България и Русия в момента са в хладилника, но в никакъв случай не са във фризера, очаква се скорошен обрат, твърди проф. Захари Захариев.

Председателят на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД Захари Захариев коментира в интервю за БТА, че в най-близко бъдеще може да се стигне до неизбежен от гледна точка на националния интерес обрат.

Според него пречките, които спират диалога между България и Русия, и до голяма степен блокират инициативността на сегашната администрация, ще се облекчат, защото неизбежно се върви към намаляване на санкциите, снемане на градуса на напрежението между ЕС и Москва.

По предварителни данни страната ни е загубила 500 млн. евро от наложените санкции от ЕС и ответните мерки на Русия, каза проф. Захариев.

Най-потърпевши са селскостопанският сектор, туризмът и строителството, отбеляза той и предупреди, че има реални заплахи нишите за българска продукция да се заемат от страни от третия свят.

Същото важи и за най-близкото съюзническо обкръжение в икономически и политически план на Руската федерация, като страни от бившия Съветски съюз, Индия, Бразилия и Аржентина.

След това ще ни бъде много трудно отново да влезем в тези сегменти на руската икономика и на руския пазар поради факта, че техните стоки не отстъпват по качество и в повечето случаи се дотират от съответните държави, алармира проф. Захариев.

Според него темата Южен поток е окончателно приключена, АЕЦ „Белене“ обаче няма да загуби своята актуалност, защото алтернатива на атомната енергетика в България няма.

По думите му много важен е общественият фактор – той е, който дава вторично дишане на българо-руските отношения.

Не бива да гради своята стратегия по отношение не само на България, но и на Балканите върху базата на конкретния момент, загърбвайки традициите в отношенията, волята и желанието на българския народ и широката общественост у нас, определи професорът.

„Смея да твърдя, че тези настроения и воля са напълно адекватни със съществуващите в Руската федерация“, заключи проф. Захариев.

 

 

Източник: http://dnes.dir.bg

Posted on 10.05.2015, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: