Най-новата военна техника на парада на 70-годишнината от победата


Най-новата военна техника на парада на 70-годишнината от победатаПарадът на Червения площад по случай 70-годишнината от победата във Великата отечествена война обещава да е най-мащабният в съвременната история. В него ще участват 200 единици бронетехника, 150 самолета и 14 000 военнослужeщи. Наред с известните вече образци оръжие ще бъде показана и най-новата техника, която ще гарантира за десетилетия напред най-важните оръжейни фрагменти. Сред тях ще бъдат и следните оръжейни премиери.

Танк „Армата“.

Танкът Т-14 на универсална платформа „Армата“ е най-загадъчен. Засега характеристиките му не са известни. Но вече може да се каже, че новата машина ще направи прелом в понятието поведение на танка на бойното поле.

Главната особеност на Т-14 е необитаемата му кула, екипажът го управлява дистанционно, намирайки се в изолирана бронекапсула, защитаваща хората в случай на поражение на танка. Да се повреди „Армата“ ще бъде много сложно.

Танкът е пълен с радиоелектронна техника. Машината е оборудвана с радиолокационна станция, която може да контролира едновременно 40 наземни и 25 въздушни цели в радиус 100 км. Системата за активна защита следи изстреляните по Т-14 снаряди и ги прехваща на безопасно разстояние. Оборудването вече беше изпробвано на полигоните.

За бронята на „Армата“ е използван нов вид стомана, керамични и композитни материали. Такъв „сандвич“ може да издържи попадение на всеки от съществуващите и перспективни снаряди и да се експлоатира в най-сложните климатични условия.

На военно-техническо равнище Т-14 превишава почти 4 пъти показателите на сегашния основен руски танк Т-72Б. Неговата тактическа ефективност превъзхожда чуждестранните аналози с 30 процента.

Цялата информация за бойната обстановка постъпва до екипажа на монитори с лазерни телевизионни и топловизьорни датчици, а панорамният обзор помага на командира и стрелеца да виждат бойното поле на 360 градуса. „Армата“ може да обменя данни с другите танкове и командни пунктове. По този начин времето за унищожение на целта се съкращава няколко пъти.

Основното въоръжение на танка ще бъде 125 мм гладкостволно оръдие, модернизирана картечница. „Калашников“, калибър 7,62, и роботизирана картечница „Корд“. Серийното производство на Т-14 ще започне през 2016 г.

Пехотна бронемашина „Бумеранг“.

На юбилейния парад ще бъде показана и новата бронемашина „Бумеранг“, която ще замени известния съветски БТР, чиято последна версия беше БТР-90. На шасито на „Бумеранг“ се планира създаването на цяло семейство бойни машини, в това число танк и бронетранспортьор. И тук засега се укриват характеристиките. Според достъпните сведения „Бумеранг“ ще има специални модули, осигуряващи защитата от малокалибрена артилерия, противотанкови гранати и ракети на преносими комплекси. Главното отличие на „Бумеранг“ ще бъде разположението на вратата за екипажа в задната част на машината, а не отстрани, както досега. Ще има картечница, гранатомет и противотанкова система. „Бумеранг“ ще бъде изпълнен в колесна формула 8 х 8 и даже при увеличената маса маневреността му ще нарасне съществено.

Пехотна бронемашина „Курганец“.

Още един интригуващ образец е новата бойна машина за пехотата на основата на средна гъсенична платформа „Курганец-25“. Това е първата руска бронирана машина, в която екипажът ще бъде отделен от модула с въоръжението. Според прогнозите „Курганец“ ще може да изпълнява своите функции минимум още 25 години. Масивната броня се допълва с нов комплекс за активна защита, която може да противостои на бронебойни снаряди. За засилване на защитата екипажът и десантът се разполагат в специална капсула.

На базата на платформата на „Курганец-25“ се планира създаването на командно-щабна, разузнавателна и санитарна машина, самоходна артилерийска система, евакуационна транспортна машина за снабдяване и мобилен радиотехнически комплекс.

Брегови ракетен комплекс „Бал“

Тези комплекси от няколко години се намират на въоръжение на военноморския флот, но на Червения площад ще се появят за първи път.

„Бал“ е мобилна система, осигуряваща ефективна защита на брега от кораби от различен клас, денонощно, при всякакви атмосферни условия и радиоелектронно противодействие.

В състава на комплекса влизат 4 пускови установки, команден пункт за управление и връзка, и транспортна машина. Последните дават възможност за половин час напълно да бъдат презаредени пусковите системи и да се извърши повторен пуск. С един залп „Бал“ може да изстреля 32 ракети в интервал 3 секунди. По шосе комплексът развива скорост до 60 км/час и без дозареждане може да измине до 850 км. Стартовите позиции могат да се избират до 10 км от бреговата линия, като подготовката за действие е само 10 минути.

Брегови ракетен комплекс „Бастион“.

„Бастион“ ще бъде показан на Червения площад за първи път. Това оръжие вече е на въоръжение в няколко флотски подразделения и оправдава своето име. Може да защитава крайбрежие с дължина над 600 км. основната ударна сила на „Бастион“ е свръхзвуковата самонасочваща се ракета „Оникс“, предназначена за унищожение на кораби от всякакъв клас, както единично, така и в състава на група. В стандартния състав на батареята влизат четири самоходни пускови системи – 1-2 машини за бойно управление, автомобил за обезпечаване на бойното дежурство и четири транспортно зареждащи машини.

Допълнително комплексът може да бъде въоръжен с мобилна радиолокационна система „Монолит-В“.

„Бастион“ може да се разполага до 200 км от бреговата линия. Времето за преминаване от походно в бойно положение е само 5 минути, а интервалът между старта на ракетите е от 2 до 5 секунди. Автономно в бойна готовност комплексът може да се намира от 3 до 5 денонощия.

Самоходна артилерийска система „Коалиция-СВ“.

Наречена е „върхът на отечествената артилерия“, която може да върне на артилерията званието „бог на войната“ и да изведе Русия на първо място по този вид въоръжение. Информацията и за нея не е много.

Разработката на новата гаубица започна преди няколко години и първоначално се създаваше двустволен вариант, но след това се отказаха от него.

„Коалиция“ може да поразява всякакви наземни цели и разстояние до 70 км с бърза подготовка за стрелба и смяна на позицията в течение на 1 минута. По тактико-техническите си характеристики гаубицата превъзхожда не само руските, но и чуждестранните самоходни оръдия. Боевият модул е необитаем. Работното място на някои от членовете на екипажа – 2-3 души, е оборудвано със система за дистанционно управление на огъня. Специални датчици информират за общото състояние на „машината и количеството боеприпаси по типове. Вероятно „Коалиция“ ще бъде монтирана на платформата на „Армата“ на камазовско колесно шаси „Торнадо“.

БТР „Ракушка“.

Новата бронетранспортна машина за десантните войски в близкото десетилетие ще бъде „Ракушка“, вече изпробвана в различни ситуации. „Ракушка“ е изпълнена на гъсенична база, със скоростта си 70 км/час не отстъпва на колесните БТР. Може да преодолява водни препятствия със скорост 10 км/ч. Машината се управлява от два члена на екипажа и побира 13 бойци. Бронята е направена от облекчена сплав. На въоръжение има две картечници и димна система „Туча“.

Зенитно-ракетна система „Антей-2500“.

Зенитно-ракетната система „Антей-2500“ е най-добрата в света. Това е износният вариант на руската система С-300М. Може да работи при температури от -50 до 50 градуса и да поразява всяка цел, летяща до 5 км/сек. до 20 километра. Няма значение дали това е самолет крилата или балистична ракета. Натовските самолети се виждат от „Антей-2500“, като на длан. Уникалната ракета на системата не им дава никакви шансове.

Умната ракета на „Антей-2500“ на хиперзвукова скорост не само намира ракетата на противника, но изчислява и поразява именно нейната бойна част. Високата мобилност на системата я прави недосегаема за ответен удар.

Системата ще бъде експлоатирана най-малко 20 години.

Комплекси за радиопотушаване „Москва-1“.

Комплексът „Москва-1“ вече издържа държавните изпитания. Производството му започна през 2014 г. Предназначен е за водене на радиотехническо разузнаване, управление на средства за радиосмущения и радиоелектронно потушаване на системите на противника. Може да разпознава цели до 400 километра.

Най-новият комплекс се монтира на три машини. „Камаз“. Времето му за подготовка е 45 минути.

Могат да бъдат организирани различни конфигурации на батальона за радиоелектронна борба с възможност за оперативно управление не само на най-новите модели „Красуха-2“ и „Красуха-4“. Не става дума за унищожение на спътниците на противника. Това са маломаневрени и неподвижни цели с предварително известни координати. Те могат лесно да бъдат унищожени с обикновени балистични ракети със средна далечина. Но в дадения случай става дума за възможности за извънатмосферно прехващане на бойните глави на балистичните ракети със средна и голяма далечина и тяхното гарантирано унищожени. Вероятно тази ракета ще се използва и в новия С-500, който ще може да се бори и с междуконтинентални балистични ракети.

Автор: Красимир ИванджийскиИзточник: http://strogosekretno.com

Posted on 09.05.2015, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: