Чижов: „Турски поток“ може да стопли отношенията между Анкара и Атина


Чижов: "Турски поток" може да стопли отношенията между Анкара и Атина 2/3 от трасето на газопровода по дъното на Черно море ще съвпада с това на нереализирания „Южен поток“, обясни представителят на Русия в ЕС
поток“, обясни представителят на Русия в ЕС

„Турски поток” може да се окаже мощен стимул за укрепването на труско-гръцките отношенията, коментира постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

По време на пресконференция в Брюксел той коментира, че част от маршрута на газопровода – от територията на Турция до Гърция „скоро може да бъде назован „Гръцки поток”.

Пред журналисти Чижов посочи още, че „Турски поток” ще върви по дъното на Черно море и 2/3 от маршрута му ще съвпада с този на нереализирания „Южен поток”.
След това газопроводът ще завие към Турция, а последните километри до границата с Гърция ще се наричат „Гръцки поток“, смята Чижов, цитиран от  РИА „Новости”.

Владимир Чижов не изключи и възможността да има нова тристранна среща между ЕС, Русия и Украйна по газовите доставки до края на май, съобщава още ТАСС.

Припомняме, че на 1 декември 2014 година руският президент Владимир Путин неочаквано сложи край на „Южен поток“ и обяви, че вместо него ще строи нов газопровод – този път до Турция, а не до българския бряг.

Плановете са тръбите да преминат по дъното на Черно море, през територията на Турция до газов хъб на турско-гръцката граница.

Атина бързо прегърна идеята в очакване и на няколко милиарда аванс от реализацията на проекта.

 

 

Източник: http://www.investor.bg

Posted on 07.05.2015, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: