Русия коригира стратегията си за национална сигурност заради Украйна и другите нови заплахи


Русия коригира стратегията си за национална сигурност заради Украйна и другите нови заплахиСъветът за сигурност на Руската федерация е взел решение да внесе корекции в стратегията за национална сигурност на Русия до 2020 г., както и в Доктрината за информационна сигурност на РФ, предаде ТАСС. Това е съобщил секретарят на съвета Николай Патрушев в статия, която ще бъде публикувана днес във вестник „Красная звезда“.

Налагащите се изменения са свързани преди всичко с „възникването на нови военни опасности и заплахи. Те видимо се проявяват в събитията от „арабската пролет“, в Сирия и Ирак, в ситуацията в Украйна и около нея“, отбелязва Патрушев. Това е свързано и с тенденцията военните заплахи да се преместват в информационното пространство.

Секретарят на руския Съвет за сигурност констатира, че в борбата на водещите държави в света за техните интереси типични стават „непреките действия“, използването на протестния потенциал на населението, на радикалните и екстремистки организации, на частните военни компании.

„Засилва се агресивността на САЩ и НАТО спрямо Русия. Увеличава се техният военен потенциал непосредствено край нашите граници. Активно се провеждат мероприятия по разгръщането на глобална система за противоракетна отбрана“, добавя той.

В условията, когато САЩ и техните съюзници внасят дисбаланс в системата на международните отношения, Русия продължава да играе стабилизираща роля, посочва Патрушев.

„Пред очите ни са многобройни примери за нарушаване от САЩ на основополагащи принципи на Устава на ООН, като независимостта и суверенното равенство на държавите, ненамеса във вътрешните им работи, мирното уреждане на споровете.

Достатъчно е да си припомним бомбардирането на Сърбия, окупирането на Ирак, унищожаването на държавността в Либия. Тук влизат в действие и откровено лъжливи аргументи, и грубо манипулиране на мандата на Света за сигурност на ООН, и в резултат се стига до разрушение и хаос“, казва руският политик.

Той се оплаква още от „продължаващата подривна дейност на чуждестранните спецслужби срещу Русия и от въвеждането на икономически санкции срещу нея, които „имат за цел рязко да влошат качеството на живота на руснаците и да провокират възникването на протестно движение“.

Затова руската държава трябва да поддържа боеспособността на своите въоръжени сили като гарант на сигурността и стабилността“, отбелязва Патрушев.

Всичко това обуславя необходимостта да се внесат съответните изменения във Военната доктрина на Руската федерация, засягащи въпросите за сдържането и предотвратяването на военните конфликти и определящи основните задачи на въоръжените сили и на другите войски, усъвършенстване на военната организация, снабдяване на руските въоръжени сили с военна техника, развитие на отбранително-промишления комплекс, подчертава авторът на статията.

Патрушев припомня, че в края на 2014 г. вече бяха внесени уточнения в руската военна доктрина.

„В новата й редакция се отделя повече внимание на вътрешните проблеми, на въпросите на информационното противоборство… В същото време се запазва нейния отбранителен характер, а също привързаността на Русия към използването за защита на националните интереси на военни мерки само в случай, че са изчерпани възможностите да се използват мерки с ненасилствен характер“, подчертава авторът.

 

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 07.05.2015, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: