ГМО в 70% от храните ни след подписването на ТПТИ


ГМО в 70% от храните ни след подписването на ТПТИЗа сравнение в момента продуктите в ЕС с ГМО са под 1%, благодарение на все още строгите ни стандарти

ГМО се съдържа в 70% от всички храни, които произвеждат САЩ, и които предстои да залеят европейския пазар, след подписването на ТПТИ (Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции) между Щатите и Общността на 28-те. За сравнение в момента продуктите в ЕС с генномодифицирани организми са под 1%, благодарение на все още строгите стандарти на Съюза за качество и безопасност на храните.

Това е само един от примерите за последствията от търговското споразумение, посочени в доклада “Потенциални последици за българското общество и икономика от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС“, представен днес. Той е изготвен от Ваня Григорова, Чавдар Найденов и Иво Христов с подкрепата на фондация „Фридрих Еберт“ и Сдружение „Солидарна България“.

Сред основните изводи е, че постигането на хармонизация на стандартите между Щатите и Европа ще доведе до снижаване на европейските, вместо до повишаване на американските, а резултатът от това ще е за сметка на здравето на над 500 млн. потребители на Стария континент.

Растежен хормон разболява от рак

Друг пример за занижените изисквания отвъд Океана е, че 90% от говеждото там се произвежда с растежния хормон рактопамин, който при натрупване в човешкия организъм може да причини няколко вида рак. Освен това американските производители масово дезинфекцират пилетата с хлорен разтвор, който оставя незабележими, но вредни според Европа следи. Млечните продукти пък са по-евтини поради по-ниските изисквания.

В козметиката в САЩ са забранени само 12 съставки, докато Европа забранява 1300. Оловото например е разрешено в някои видове червила в САЩ. Т.е. резултатът от прилагането на двата подхода в масовия случай ще е негативен и в посока отслабване на евроизискванията.

Още по-драстично е положението с регулацията на химическите вещества: от 1974 г. досега Американската агенция за защита на околната среда е успяла да въведе забрана за едва 6 от 84 000 използвани химикала.  Всъщност тази глава от преговорите е замразена поради непреодолими различия, припомни един от авторите на доклада – Чавдар Найденов.

Евтините US-стоки – смазваща конкуренция

При подписването на ТПТИ на практика  Европа просто ще допусне американските храни на своя пазар, а САЩ- европейските. Лесно е да предвидим последиците. Това е като двубой между хоплит  и боксьор, посочи Найденов. Поради по-ниските критерии, американските храни имат значително по-ниски производствени разходи.

С по-ниските продажни цени, те ще изтласкват европейските производители от щандовете и ще ги принудят да лобират на всички нива за снижаване на стандартите, както и да направят огромни инвестиции за въвеждане на други производствени методи, каза още анализаторът. Същевременно елитарният сегмент от американския пазар няма да може да поеме европейските излишъци. Т.е. и потребителите, и индустрията ще загубят, обобщи той.

В подобен вихър българската земеделска и хранителна индустрия ще отхвърчи като палатка, смята Найденов. Само преди 7 години производителите инвестираха в спазване на европейските стандарти, но не само не реализираха потенциала за широк пробив в ЕС, а и отстъпиха значителна част от собствения пазар.

Сега, изправени пред смазваща конкуренция, ще им се наложи или да отстъпят още, или радикално да сменят технологиите, ако и когато успеят да намерят кредити, очерта нерадостната картина за България Найденов. Още отсега ЕК тихо и назабележимо редуцира стандарти по посока на американските искания. Например, отпадна наказателната такса за нефт от катранени пясъци, отпадна забраната за почистване на месото с лактоза.

 

 

Източник: http://klassa.bg

Реклами

Posted on 05.05.2015, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: