Кризата в Македония: „екстремалната балканизация“ срещу „Турски поток“?


Кризата в Македония: "екстремалната балканизация" срещу "Турски поток"?Както изглежда, стратегията, която Барак Обама и Джордж Сорос се опитват са реализират в Македония, цели свалянето на правителството на премиера Никола Груевски с помощта на голословни обвинения, че е забъркано в незаконното подслушване и следене на двайсет хиляди македонски граждани, включително водачите на местната опозиция.

За източник на записите на подслушаните разговори е нарочен бившият ръководител на Управлението за държавна сигурност и контраразузнаване на Република Македония Зоран Верушевски, като се твърди, че за осъществяването им той е получил съдействие от своите приятели от британското, германското и американското разузнаване. Както е известно, въпросните записи бяха използвани от водача на социалдемократическата опозиция Зоран Заев, известен с тесните си връзки с Джордж Сорос и САЩ, за да обвини Груевски в незаконно подслушване на водените от опозицията преговори. Не е ясно, как точно Заев е получил копията от записаните разговори, които използва за да атакува и дискредитира правителството.

Впрочем, според експертите, подслушването на 20 хиляди „обекта“ очевидно надхвърля техническия капацитет на македонските специални служби. Те биха могли да се справят с подобна задача само с помощта на американската Агенция за национална сигурност (NSA) и формирания след Втората световна война алианс на разузнавателните служби на Канада, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ, известен като „Five Eyes“ или FVEY (1). Както става ясно от публикациите в Der Spiegel и Die Zeit, германското разузнаване (BND) се е съгласило да осъществи подслушването на 800 000 европейски граждани (най-вече бизнесмени и политици), в интерес на NSA (2), като сред тях вероятно са били и 20-те хиляди подслушвани македонски граждани. Възможно е именно тези записи да са били предоставени на Заев и колегите му в Скопие. Всичко това е ставало в рамките на общата програма на NSA и BND. Така, NSA e предоставила на BND огромно количество данни, включително имейл адреси, IPO-адреси, номера на мобилни телефони и друга информация, касаеща стотици хиляди европейски политици, бизнесмени, инженери и други. Системите на NSA, включително PRISM, PRINTAURA и UPSTREAM, са били използвани за прослушване на подбрани комуникации, представляващи интерес за Агенцията и сътрудничещите с нея аналитични центрове.

Ако редактирана версия на тази подслушана информация действително е била предоставена на Заев и другите водачи на македонската опозиция, това ще означава, че американската разузнавателна общност се е ориентирала към нова тактика: предоставяне на метаданни с цел последващия шантаж на едно или друго легитимно правителство.

Стратегията за дестабилизация на Балканите

Стратегията за дестабилизация на балканския регион се проявява и в ръста на националистическия иредентизъм в граничния район на Македония с Косово и Албания. Свидетелство за това беще скорошното нападение срещу граничния македонски полицейски пост в село Гошинце, осъществено от 40 въоръжени мъже, носещи отличителните знаци на някогашната Армия за освобождение на Косово (АОК). То беше осъществена по същото време, когато външният министър на Косово Хашим Тачи се опита да игнорира заплахата на сръбските власти, че ще го арестуват по обвинение в тероризъм (предявено му още през 1997), ако пристигне в Белград за да участва в конференция, организирана от финансираната от Сорос неправителствена организация „Младежки форум за образование“. Провелата се на 24 април конференция беше под надслов „Европейската интеграция на Западните Балкани – заедно ще успеем“. Освен Тачи, за участие в нея бяха поканени външните министри на Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина. Евентуалният арест на косовския външен министър, който трябваше да провокира тази покана за участие на конференцията, би могъл да доведе до нова конфронтация между НАТО/ЕС и Сърбия, която е ключов партньор не само в проекта за газопровода „Турски поток“, но и във финансираното от Китай (в рамките на проекта за „Новия път на коприната“) изграждане на скоростна жп линия от гръцкото пристанище Пирея до Будапеща, през Македония и Сърбия.

Нападението на АОК срещу граничния македонски пост, по време на което полицаите в него бяха взети за кратко за заложници, трудно би могло да се осъществи без знанието на военните покровители на Косово, в лицето на САЩ и НАТО, разполагащи в тази страна с най-голямата си военна база Camp Bondsteel. Тук е мястото да напомня, че през 2001, когато силите на АОК, съвместно с албанските националисти в Македония, се сражаваха с македонската армия в района на Арачиново, служители на частната американска военна компания «Military Professional Resources, Inc» (MPRI) бяха ангажирани в този конфликт, при това и от двете страни. Споразуменията, подписани тогава от македонското правителство (т.нар. Охридско споразумение от 13 август 2001 – б.р.), предоставиха широки автономни права на албанското население в страната с цел да се избегне разпространяването на насилието от Косово и Босна в сравнително спокойната дотогава Македония.

Последните опити на мрежата от организации на Сорос да провокират насилие вътре в общността на македонските албанци очевидно целяха да накарат албанската партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), начело с Али Ахмети, да напусне коалиционното правителство на Груевски. На свой ред американският посланик в Македония Джес Бейли предизвика скандал в Скопие, публично подкрепяйки призива за бунт на бившия социалдемократически премиер и президент на страната Бранко Цървенковски, който между другото е роден в Сараево.

Както е известно, Цървенковски призова младите хора и студентите да излязат на улиците в Скопие и да устроят своеобразна „цветна революция“ срещу демократично избраното правителство на Груевски. Всичко това силно напомня сценария на украинската т.нар. „февруарска революция“, важна роля в която изигра посланикът на САЩ в Киев Джефри Паят.

Заигравайки със стремежа на опозицията да осъществи подобна „цветна революция“ в Македония, посланик Бейли всъщност си играе с огъня като паралелно раздухва конфликта с албанските националисти. Подобна комбинация може да провокира началото на кръвопролитна гражданска война, като тази между правителството в Киев и рускоезичното население в Източна Украйна. Македонските и сръбските славяни, които са настроени против албанците в Македония, Косово и другаде, могат не само да започнат нова война на Балканския полуостров, но и да сложат кръст на проекта за газопровода „Турски поток“ през територията на Балканите, както и на изграждането на скоростната железопътна линия от Гърция към Унгария. Истината е, че Балканите си остават „фронтова зона“ на НАТО, намираща се под пълния контрол на САЩ и ЕС. Албанските политически лидери, като премиера Еди Рама и бившия премиер Сали Бериша, публично пропагандират идеята за т.нар. „Велика Албания“, включваща Албания, Косово, Западна Македония, както и части от Сърбия, Черна гора и Гърция. Това е съвсем ясно послание към балканските държави, че ако продължат да подкрепят плановете за изграждането на тръбопровода „Турски поток“ и китайския железопътен проект, албанците ще провокират безредици и гражданска война за да защитят доминацията на НАТО и ЕС на полуострова. Между другото, да не забравяме, че навремето великоалбанските националисти са били сред най-верните привърженици на нацистката политика в региона.

След ареста на Верушевски и пресичането на опитите на Заев да напусне Македония, финансираните от Сорос организатори на македонската „цветна революция“ промениха тактиката си и се ориентираха към провокиране на конфликт с албанското етническо малцинство, което е около една трета от населението на страната. Днес Македония е на ръба на възобновяването на етническото насилие, а Виктория Нюланд и нейните войнствено настроени неоконсервативни приятели, нетърпеливо очакват новата експлозия на Балканите.

 

Бележки:

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Five_Eyes

2. Glyn Moody, NSA spied on EU politicians and companies with help from German intelligence

http://arstechnica.com/tech-policy/2015/04/24/nsa-spied-on-eu-politicians-and-companies-with-help-from-german-intelligence/

 

 

Написано от Уейн МЕДСЪН*

* Авторът е американски разследващ журналист. Бивш офицер от Военноморския флот на САЩ, по-късно работи за специалните служби във Вашингтон Автор на няколко книги за външната политика на Съединените щати.

Източник: сп. „Геополитика“

Posted on 04.05.2015, in Анализи, Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: