Шпионски скандал смути правителството на Меркел


Шпионски скандал смути правителството на Меркел

Снимка: АФП

„Приятелите не се подслушват“. Това беше реакцията на германския канцлер Ангела Меркел, когато откри, че мобилният й телефон е бил подслушван от американските служби през 2013 г.
Така че твърденията, че тайните служби на собствената й страна са шпионирали европейските й съседи от името на САЩ поставиха Берлин в неудобно положение.
В продължение на години, германската разузнавателна агенция BND работи с американската Агенция за национална сигурност (АНС). Германските агенти получават от Вашингтон списък с мобилни телефони и IP-адреси на лица, които да шпионира. Целта е борбата с глобалния тероризъм.
През 2008 г. обаче BND е оповестила Канцлерството в Берлин, че списъкът вече включва лица, които нямат нищо общо с тероризма. Сред тях, по съобщения в германските медии, са европейски компании, като Airbus.
Сега става ясно от изтеклите документи, че изглежда Германия е шпионирала и френския президентски дворец, френското външно министерство и Европейската комисия по поръчка на АНС.

Под прицел

Все още няма публична реакция от Франция, но разкритията са на път да навредят на солидната връзка между двете страни.
А в същото време в Германия се засилва натискът върху правителството да разкрие колко е знаело за извършвания шпионаж.
Под прицел е вътрешният министър Томас де Мезиер, който през 2008 година е бил министър, отговарящ за Канцлерството и е бил пряко отговорен за BND. Той настоява, че не е знаел абсолютно нищо за злоупотреби в тайните служби.
В сряда германският вестник Bild излезе на първата си страница с манипулирана снимка на вътрешния министър на страната с удължен нос, като на Пинокио. „Г-н Мезиер, лъжете безнаказано“, гласи съпровождащото монтажа заглавие.
Мезиер заявява, че тъй като информацията е класифицирана, той няма правото да я обсъжда публично. Той обаче призова изтеклият доклад да бъде представен възможно най-скоро пред специална парламентарна комисия. Тя бе основана за разследването на разкритията, направени от бившия сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън за шпионажа на АНС в Европа, обхващащ и телефона на Меркел.

Скандалът доминира в заглавията

В четвъртък един от членовете на комисията изрази недоволство. Кристиан Флисек от Социалдемократическата партия каза, че от седмици комисията се опитва да получи списъка от АНС по официални канали.
Шпионажът е чувствителна тема в Германия и последните разкрития доминират в заглавията от дни.
Не бе чак толкова отдавна, в крайна сметка, когато гражданите на бившата Източна Германия бяха рутинно шпионирани от собственото им правителство.
Говорител на Ангела Меркел настоява, че Канцлерството не е било наясно с мащаба на шпионажа.
Това обаче не спира въпросите.
Die Tageszeitung посвети челната си страница на изображения на германските топ-политици като издирвани престъпници. Кой е истинският престъпник, пита изданието. А сред снимките на политиците е и самата Ангела Меркел.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Posted on 03.05.2015, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: