Америка е неспособна да се поучи от грешките си


Америка е неспособна да се поучи от грешките сиПървият чернокож президент на Съединените щати беше избран, за да се бори с расизма и дискриминацията.

Барак Обама заяви желанието си да прекрати войните в Ирак и Афганистан, да затвори затвора в Гуантанамо и да върне американската политика обратно към хуманните ценности.

Вместо това обаче неговата вътрешна и външна политика се превърна в символ на неспособността на Вашингтон да покаже необходимата воля и желание да се поучи от грешките си.

И точно когато начело на Белия дом стои афроамериканец, единството между бели и чернокожи в Съединените щати изглежда така невъзможно, както не е било никога досега.

Способна ли е Америка да се промени? След Майкъл Браун във Фъргюсън, Ерик Гарнър в Статън Айлънд и Скот Уокър в Чарлстън загиват все повече и повече чернокожи при – както твърдят официалните доклади – срещи с полицията.

Вълната от недоволство, която заля страната през последната година, не допринесе по никакъв начин за това чернокожите да не бъдат третирани от белите полицаи като прокажени.

„Животът на чернокожите има стойност“, гласят надписите на плакатите, издигнати от протестиращите. Но дали и във Вашингтон мислят така?

Скандалът с ЦРУ-анализите не повлия по никакъв начин на дебатите за смъртно наказание

На основа на пробите, взети от косата на заподозрените, в затвора попадат хиляди хора, а обвинените в по-тежки престъпления се екзекутират съгласно законодателството на страната.

Съвсем наскоро обаче стана ясно, че Централното разузнавателно управление е предоставило грешни анализи на данни, получени при обработка на ДНК, съдържаща се в косата на обвиняемите.

От централата на ЦРУ поднесоха извинения, но 20 човека вече бяха екзекутирани на база на информацията, предоставена от докладите им.

Какво дискутира Америка обаче? Не и възможността да бъде премахнато смъртното наказание.

Войните продължават с нови технологични средства

Съединените щати изпращат безпилотни самолети в Пакистан, Афганистан и Йемен, и продължават да убиват десетки невинни хора във войната, водена – по официална информация – срещу терористите от „Ислямска държава“.

Обама, който искаше да прекрати военната намеса на САЩ в другите части на света, продължи войните с нови, технологични средства.

Насилието в Балтимор не изненада никого

Ето защо насилието в Балтимор изненада малцина. Ситуацията, в която младеж от афро-американски произход в „бяла“ Америка загива от полицейско насилие, не е нова за държавата, която се олицетворява като носител на демократичните ценности.

Остава само един въпрос. Къде и кога ще падне следващата жертва.

 

 

Източник: http://america.actualno.com

Posted on 02.05.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: