Reuters: Западните компании все по-трудно се конкурират с Росатом


Reuters: Западните компании все по-трудно се конкурират с Росатом

След като германски концерт преустанови строителството на Бушерската АЕЦ в Иран, Росатом я изгради пусна в действие

Руските АЕЦ разширяват и границите на влияние на Русия като цяло

Сътрудничеството на Русия с държави в сферата на енергетиката води до разширяване на руското международно влияние, констатира американският изследовател Хана Тобурн в публикация в Reuters.

Според автора, преимуществото на руския Росатом пред западните компании в областта на атомната енергетика се крие в няколко аспекта:

Първата причина е готовността на Росатом да продава ядрени реактори на по-ниски цени от конкурентите, твърди Тобурн.

Второто преимущество е готовността на руската компания не само да помогне на развиващите се страни да построят атомни реактори, но и да обучи работниците да експлоатират АЕЦ и да извършват техническо обслужване на енергоблоковете.

Освен това, според Тобурн, клиентите ги привлича относителната свобода на Росатом при вземането на решение за участие в задгранични проекти.

„В сравнение с други големи компании, занимаващи се с разработка и производство на оборудване за атомната енергетика – френската Areva, американската Westinghouse и японската TEPCO, Росатом не се отклонява от строителство в някои страни” – отбелязва експертът и добавя, че поради това руската компания се сблъсква с по-малко конкуренция на пазара.

Допълнителна изгода е, че след сключване на атомната сделка се открива още по-широко поле за сътрудничество с Русия и в други области.

„Поради всичките тези причини на западните корпорации, които все повече изостават, им става все по-трудно да се конкурират с Русия и с Росатом” – констатира експертът. Росатом разширява международното влияние на компанията, а това означава и на границите на влияние на Русия като цяло.

„Рано или късно инстинктивното игнориране от Вашингтон и от Брюксел на тези предизвикателства не само сериозно ще подкопае западния бизнес, но и ще отстъпи на Русия международно влияние, което тя така активно се стреми да придобие” – пише експертът.

През този април Русия сключи с властите в Аржентина и Йордания споразумение за сътрудничество при съоръжаване на атомни електростанции.

В края на 2014 г. Русия подписа с Унгария, Индия и Иран няколко контракта за разширяване на сътрудничеството в областта на мирното използване на атомната енергия и откриване на възможности за строителство на атомни блокове на АЕЦ по руска технология.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 01.05.2015, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: