Украйна е с най-лошата икономика в света


Украйна е с най-лошата икономика в светаСтраната е заела и стабилна позиция сред първата петица на „най-нещастните“ по нивото на инфлация и безработица държави

Украйна е заела първо място в списъка на най-лошите икономики в света според британското списание The Economist. Изданието сравнява страните според динамиката на брутния вътрешен продукт (БВТ). Така например само за една година (спрямо април 2014 г.) икономиката на страната се е свила с 6,5 на сто, следвана от Либия (6,4 на сто). Третото място заема Макао (6 на сто), следвана от Екваториална Гвинея (5,5 на сто) и Русия, чиято икономика се се свила с 4 на сто.
По-нататък в класацията следват Венецуела, Сиера Леоне, Бразилия, Кипър, Сърбия и Гърция.
Украйна също така влиза и в петицата на „най-нещастните“ икономики в света, според версията на агенция „Блумбърг“. Припомняме, че „Индексът на нещастието“ се определя, като се сумират показателите за инфлацията и нивото на безработицата, който за Украйна съставлява 27 процента. Според „Блумбърг“ в тази класация страната се нарежда на четвърто място след Венецуела (която оглавява класацията), Аржентина и Южна Африка. По официални данни темпът на инфлацията в Украйна миналата година е бил 24,9%, а за текущата се очаква ниво от 17,2 на сто.

Прогнозите са за 9,5% безработица тази година, като агенцията отбелязва, че войната ще нанесе големи икономически щети. В същото време през м. февруари минималната заплата се установи в размер на около 43 долара (1218 гривни) заради обезценяването на украинската валута. По този показател Украйна изостава от страни като Бангладеш, Гана и Замбия, при които този показател съставлява 46,6 долара.
На 27 април шефът на националната банка на Украйна Валерия Гонтарьова заяви, че страната е достигнала икономическото дъно. Въпреки това тя е убедена, че през второто тримесечие на 2015 г. ще настъпи оживление – ще се повиши потребителската активност, както и промишленото производство. Независимо от ободрителния тон и оптимизма, ситуацията остава тежка.

Според публикация на The Economist в средата на април Украйна затъва все по-дълбоко в кризата с разплащанията Ц към края на април Държавната вносно-износна банка трябва да изплати 750 млн. долара. А условията на МВФ, по-специално – значителното съкращаване на държавните разходи, могат да доведат до по-нататъшно изостряне на икономическите проблеми. В близко бъдеще се очаква нов спад в инвестиционния рейтинг на страната.

Валутните резерви стремглаво пресъхват. Но най-лошото: МВФ настоява към юни Киев да предостави съгласувана с кредиторите програма за преструктуриране на дълговете си. Рискът Украйна да не успее е голям и тогава страната ще трябва да се съгласи на опрощаване на много по-малки суми, отколкото е необходимо за спасяването на нейната икономика.

 

 

Източник: http://www.duma.bg

Posted on 01.05.2015, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: