Politico: Световният ред пращи по шевовете, Обама затъна в пет войни


Politico: Световният ред пращи по шевовете, Обама затъна в пет войниМечтата на президента да освободи САЩ от мръсните външни конфликти си остана само мечта

Президентът Барак Обама встъпи в длъжност като обеща, че ще приключи американските войни, но сега Америка е въвлечена в цели пет войни, и чиновниците не знаят какво да правят с тях, пише в Politico наблюдателят Майкъл Кроули.

Съжалението на Обама от миналата седмица във връзка със смъртта на двама заложници на пакистано-афганистанската граница след удар с американски дрон подчертава едно от най-големите разочарования в неговото президентство: мечтата му да освободи САЩ от мръсните външни конфликти си остана само мечта.

„Обама обеща в своята инаугурационна реч през 2013 г., че „десетилетието на войни в сегашно време идва към края си”, но цифрите говорят обратно.

САЩ регулярно вземат участие в бойни действия поне в пет страни” – пише Кроули, отбелязвайки, че според някои представители на администрацията на Обама, ситуацията може да се влоши, особено в Украйна и в Ирак.

„Списъкът от кръвополития отрезвява и по-предпазливите съветници на президента се безпокоят колко още военни рискове САЩ могат да поеме върху себе си, докато глобалните конфликти се умножават”, като става дума за Украйна, материално-техническата подкрепа на Саудитска Арабия в конфликта с Йемен и продължаващите операции в Ирак. При това операцията против „Ал Кайда” в региона остава недовършена.

„Ние наблюдаваме как световният ред пращи по шевовете и единственото нещо, на което Обама може да се надява, е, че той няма окончателно да се разкъса, докато той все още е президент” – цитира наблюдателят думите на историка Робърт Каган.

И макар според някои анализатори, Обама е запазил „предпазлив” подход във външната политика, но това на практика означава само опити на американския президент „да влияе върху резултатите от конфликта, като избягва прякото военно участие на САЩ основно за сметка на „подизпълнители на договори” за сигурност със страни, с които е възможно.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 27.04.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: