Русия обяви амнистия по случай 9 май


Русия обяви амнистия по случай 9 май

Снимка: Темаdaily

Помилването ще засегне осъдени за по-леки престъпления, военни ветерани, самотни родители, болни или инвалиди, както и такива, които са осъдени за първи път

Държавната Дума, долната камара на руския парламент, одобри законопроекта за амнистия, който беше предложен от президента Владимир Путин като хуманитарен жест по повод 70-годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия.

„Смятаме, че 260 000 души могат да се възползват от амнистията и да излязат от затвора“, каза Павел Крашениников от управляващата партия „Единна Русия“ след като представи законопроекта.

Той ще покрива широк кръг от осъдени за по-леки престъпления, военни ветерани, самотни родители, болни или инвалиди, както и такива, които са осъдени за първи път за умишлени престъпления с малка или средна тежест.

Освен това амнистията засяга непълнолетни жени, които имат непълнолетни деца или деца инвалиди, самотни бащи, бременни, инвалиди I и II група, мъже над 55 години и жени на 50 години, онкоболни в трети и четвърти стадии.

Амнистията категорично не засяга престъпници, извършили тежки престъпления и опасни рецидивисти.

Няма да има амнистия и за осъдени за нарушаване правилата на пътното движение – независимо дали в пияно или трезво състояние – ако са причинили смърт.

Предишната амнистия, която подписа Путин, беше преди началото на Зимната Олимпиада в Сочи, която включи и освобождаването на задържаните момичета от групата „Пуси райът“.

Тогава бяха освободени и активисти на природозащитната организация „Грийнпийс“, задържани при протести.

 

 

Източник: http://temadaily.bg

Posted on 26.04.2015, in Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: