Съветник на Путин: Санкциите ни обединяват и вдигат рейтинга на президента


Съветник на Путин: Санкциите ни обединяват и вдигат рейтинга на президента

Снимка: Gettyimages.com

Един от съветниците на Владимир Путин – Владимир Якунин, коментира ситуацията в света и Русия в интервю пред френското издание  Figaro. Якунин е близък съратник и съветник на Владимир  Путин, президент на Руските жп линии и съпредседател на асоциацията „Френско-руски диалог“.

Le Figaro: Ще успее ли френско-руският диалог да се абстрахира от украинската криза и санкции?

Владимир Якунин: Всяко напрежение в историята и дори войната, в крайна сметка минава. Би било нелепо да зацикляме на изкуствени санкции. За последните 20 години САЩ въведоха санкции срещу половината страни в света. И никъде не успяха да постигнат поставените цели, нито в Иран, нито в Куба и т.н.

Санкциите срещу Русия повличат след себе си икономически и социални последици за Европа. Тяхната главна цел не е да постави Русия на колене, а да попречи на сътрудничеството между Русия и Европа.

Смятате ли, че тяхното въздействие е незначително?

Те имат много неприятен ефект. Западните  компании се сблъскват със сериозни трудности, ако искат да правят бизнес в Русия.  Сега, например не е възможно да се преведат пари от руските към френските банки. Това е стратегия, която цели да изтласка европейските фирми и да те да бъдат заменени с американските.

Наистина ли така смятате?

Знаете ли, аз самият се оказах в списъка със санкции на САЩ и Австралия, но не и в европейския, а посланикът на САЩ в Москва реши да се срещне с мен, за да ми каже, че мисията му се състои в развиването на икономическите отношения между страните ни….

Според Вас Русия в нищо ли не може да бъде упрекната?

Тази криза не възникна по вина на Русия. Нашето правителство дори предприе мерки за сигурност, за да избегне обвиненията в империалидъм. Но Майдана не възникна просто така: САЩ похарчиха милиарди долари за подкрепата на „демокрацията“. Ние вече видяхме подобно нещо в Югославия, Ирак и други страни.

Днес ние имаме нужда от взаимно разбиране в Европа. В противен случай ще бъде много трудно да бъдат убедени украинците да спрат войната. За съжаление ключът към решаването на проблема не е в Москва или Киев, дори не е в Брюксел, а във Вашингтон.

Отново заговор на американците?

Западната общественост трябва да разбере случващото се в Украйна. На нея не ѝ достигат факти. Отговорността до голяма степен е на средствата за масова информация, защото те подкрепят само единия от лагерите. В това е причината за санкциите и всичко останало.

Ще понесе ли Русия усилването на санкциите?

Санкциите само укрепват националното единство и популярността на Владимир Путин, който в момента се ползва от безпрецедентната подкрепа на руснаците. Те се отразяват на бизнеса, защото затварят достъпа до международния капиталов пазар.

И накрая, те карат правителството към преориентиране на икономическото развитие на страната към Азия, развиващите се страни и тези, които не членуват н НАТО. А те са по-голямата част от света.

Наскоро се изказахте критично за гейовете. Какво точно имахте предвид?

Не смятам, че имам право да решавам вместо другите кое е добро и кое – лошо. Не съм хомофоб, но свободата на всеки човек свършва там, където започва свободата на другите. И не разбирам защо правата на сексуално или религиозно малцинство трябва да бъдат натрапвани на мнозинството. Бих си променил мнението, когато видя бременен мъж.

Съгласен ли сте с критиката за положението на опозицията и медиите в Русия?

Ако ми посочите една страна, в която всичко е идеално, аз ще се преместя там. Има немалко неща, които не ми харесват, както в Русия, така и на Запад. Сега у нас протича процес на корекция: не може с едно щракване на пръстите да се премине от СССР към напълно открита система….

Преди няколко години имаше по-малко системност и повече хаос. Обществеността не възприемаше това като повече свобода. Много от тези хора, които се прикриваха зад тези понятия, всъщност искат само власт.

Съществува ли някакво руско определение за гражданско общество и демокрация?

Нито една страна не може да решава за останалите. Всяка работи за постигането на собствения си идеал.

 

 

Източник: http://analysis.actualno.com

Posted on 25.04.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: