„Турски поток“ ще продължава през Гърция


"Турски поток" ще продължава през Гърция

Срещата на Алексей Милер и Алексис Ципрас

„Газпром“ гарантира, че „през територията на Гърция ще се транзитират 47 млрд кубически метра газ“ след изграждането на газопровода от турско-гръцката граница

Гърция най-близко време щи подпише с Русия споразумение за изграждането на нейна територия на газопровода, съединяващ „Турския поток“ с Централна Европа – заяви министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис след срещата между премиера Алексис Ципрас и президента на „Газпром“ Алексей Милер в Атина.

„Ние продължаваме обсъждането с руската страна и се надяваме, че много скоро ще стигне до споразумението за газопровода със значителни ползи за нашата страната, за нашата икономика и разбира се за сътрудничеството в региона и цяла Европа“, подчерта министърът.

Руско-европейски консорциум може да строи продължението на „Турски поток“ през Гърция, за реализацията на проекта ще бъдат намерени два милиарда евро, каза председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер-

„Проведоха се преговори с премиера на Гърция. Гръцкото правителство подкрепя проекта за строителство на газотранспортни мощности от границата с Турция. Проектът може да бъде реализиран от руско-европейски консорциум“, каза Милер.

Той отбеляза, че вече има европейски компании проявили интерес за участие в проекта. Милер подчерта, че проектът ще се реализира по европейското законодателство.

В същото време Алексей Милер на срещата си с Ципрас гарантира, че „през територията на Гърция ще се транзитират 47 млрд кубически метра газ“ след изграждането на газопровода от турско-гръцката граница.

По думите на Милер няма съмнения, че такива обеми на транзит ще позволят на гръцката страна да привлекат кредити за реализирането и на други проекти в Гърция.

 

 

Източник: http://temadaily.bg

Posted on 23.04.2015, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: