Икономическата версия на НАТО


Икономическата версия на НАТОБританският премиер Дейвид Камерън обясни смисъла на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство на среща на Г8 като го представи за сладникаво удоволствие, от което БВП на ЕС ще има прираст за няколко години около 157 милиарда долара, а САЩ и останалия свят също ще имат огромни ползи, горе долу и те по около 119 милиарда долара поотделно.

В Европа обаче това споразумение набира все повече опоненти. Редица политици, общественици, икономисти, бизнес и граждански организации се опасяват, че TTIP ще лиши окончателно Европа от нейния и без това разхлабен суверинитет.

След Втората световна война Вашингтон доста се потруди за да постави категорично въоръжените сили и военните армии на Западна Европа под свой контрол чрез изобретяването на алианса НАТО, който нямаше да внася толкова абсурди днес, ако не беше изцяло и драматично доминиран от военното командване на Съединените щати.

Днес много анализатори считат Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство за нещо като „икономическа версия” на НАТО, където какво да се прави и накъде да се върви ще се решава от „изключителността” на американската държава.

ЕС ще е в ролята на младшия асистент, който ще носи цигарите и кафето. Отделно, както неведнъж сме споменавали, според TTIP корпорациите ще могат да съдят държавите, ако правителството в държавата им пречи да си правят бизнеса.

Всъщност целта е икономиката безсрамно да се извади от обсега на политическия контрол.

Една европейска държава изглежда твърде несъстоятелна на фона на американския континент и интерес, затова и TTIP дава „чудесната възможност” корпорациите и държавите да имат равни права и възможности.

Общо взето това е просто официално и юридическо легитимиране на глобализацията като междудържавно устройство, което отдавна е свело суверенните държави до сервизни територии, обслужващи административно дейността на наднационалния капитал.

 

 

Автор: Калина Андролова

Източник: http://bnr.bg

Реклами

Posted on 22.04.2015, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: