DWN: Откъсвайки се от Русия, Украйна може да стане само суровинен придатък към ЕС


DWN: Откъсвайки се от Русия, Украйна може да стане само суровинен придатък към ЕСЗаради ниска производителност на труда Киев не може да изведе страната на европейския пазар

Ако украинската икономика все пак заинтересува европейските страни, то е единствено като доставчик на суровини и пазар за пласиране на своите стоки – такова е мнението на Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Украинският премиер Арсений Яценюк е убеден, че търговско-икономическите връзки с Русия никога няма да бъдат възстановени в пълен обем и той се надява, че отечествената продукция сега ще може да се експортира в страните от ЕС, пише изданието.

„Обективно погледнато равнището на търговските отношения, които имахме преди 10 г., никога повече няма да бъдат достигнато” – заявил Яценюк по време на правителствено заседание в Киев на 16 април.

Затова Украйна трябва да търси алтернативни пазари и нови търговски партньори. И най-добрият избор можел да стане ЕС.

Основният проблем на Украйна сега е ниската кредитна активност, като причина са високите лихви по кредитите. Спирането на бойните действия в Донбас можело да подтикне гражданите към съхраняване на своите пари в банкови депозити.

„Това може да направи нашата страна най-привлекателна за чуждите инвеститори” – се надява Яценюк.

„В същото време бившия шеф на Националната банка и бивш временен премиер Сергей Арбузов не вярва в скорошното европейско бъдеще на Киев. Причината е в нейната икономическата не конкурентоспособност” – пише DWN.

„За последната година заради прекъсване на икономическите връзки с Русия, Украйна е загубила $7 млрд. Обемът на външната търговия е намалял около три пъти и бързото възстановяване е невъзможно.

Без участието на Русия е невъзможно да се върнем към предишните обеми на стокооборот. Никой няма да ни позволи с нашата ниска производителност на труда да излезем на европейския пазар.

Там виждат в нас само суровинен придатък и п азар за пласиране на своите стоки” – цитира Deutsche Witrschafts Nachrichten Сергей Абузов.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 21.04.2015, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: