УНИЦЕФ: Вземете мерки преди още трагедии да се разразят в Средиземно море


УНИЦЕФ: Вземете мерки преди още трагедии да се разразят в Средиземно мореСведенията за трагедии в Средиземно море, които завършват със стотици жертви, включително деца, зачестяват, а тяхната човешка цена става прекалено висока. Това заявихна от Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) по повод инцидентите с имигранти от последните дни.

Наличието на два смъртоносни случая само в рамките на два дни в Средиземно море ясно подчертава спешната необходимост от бързи и решителни действия за справянето с този недопустима ситуация.

Хиляди хора поемат на рискован път към Европа – цели семейства търсят безопасност, а деца и младежи се надяват на по-добри възможности за живот.

Те се спасяват от брутални кръвопролития в родните си държави, но само от началото на тази година над 1600 души вече загинаха на път за Европа, преди дори да са стъпили на територията на континента.

Децата, които се озовават в ситуацията на пътуване към неизвестното, често стават жертви на насилие, експлоатация и дори намират смъртта си.

А ако оцелеят, обикновено биват поставяни в опасни и неподходящи за деца условия или дори подлежат на преследване от закона.

Това представлява грубо нарушение на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Детският фонд на ООН настоява във всяко свое действие властите да се ръководят от най-добрия интерес на всяко едно дете.

Без значение на това какъв е техният статус – бежанци или имигранти – на децата трябва да бъде подсигурена адекватна грижа в безопасни условия.

Центровете за задържане определено не отговарят на тези изисквания. На всяко дете трябва да бъде подсигурен достъп до образование, здравеопазване, социална подкрепа и правна консултация.

Това с още по-голяма сила важи за най-уязвимите деца!

С настъпването на по-топлото време в Европа, когато се очаква да нарасне и броят на имигрантите към Стария континент – навременните и решителни мерки по закрила от страна на властите могат да предотвратят потенциално нови и безсмислени човешки жертви.

Сред тези мерки са прилагането и на сега съществуващите европейски правила за закрила на непридружените деца и младежи (тези, които пристигат без възрастни или роднини); укрепването на техническите и ресурсни способности за извършване на бързи и ефективни издирвателни операции; законовото преследване на трафика на хора; както и адресиране на първопричините за имиграцията – конфликти, бедност и дискриминация.

Само този цялостен и всеобхватен подход би бил в състояние да предотврати нови човешки трагедии!

 

 

Източник: http://www.cross.bg

Posted on 21.04.2015, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: