България вече е фронтова държава на НАТО


 България вече е фронтова държава на НАТО

Снимка: БНР

Турция е спомогнала за увеличаването на мощта на „Ислямска държава“, твърди експертът

България вече е фронтова държава. На Запад и особено във Вашингтон, където е най-важно това заключение да се направи, в момента разбират, че Турция, въпреки че е член на НАТО, не е де факто съюзник на Запада.

Ислямизацията я превърна в нещо съвсем различно. Такива изводи направи анализаторът и експерт по радикален ислям Алекс Алексиев пред БНР.

„Турция се ислямизира до такава степен, че вече не поддържа тези демократични стойности, които са абсолютно задължителни за един член на НАТО. В края на март оправдаха 236 висши военни чиновници в Турция, които бяха арестувани и държани в затвора дълги месеци по абсолютно скалъпени обвинения.

Фактът, че в една държава – член на НАТО могат да стават такива почти сталинистки процеси говори за това, че Турция отдавна не е държавата, на която може да се разчита като демокрация”, смята той.

Според Алексиев Турция е спомогнала за увеличаването на мощта на „Ислямска държава“ като не е възпрепятствала преминаването през територията си на желаещите да станат джихадистити.

В джамии в страната са се извършвали и обучения на джихадисти, допълни анализаторът, който се позова на интервю с радикален ислямист от Таджикистан, което може да бъде открито на сайта на радио Свободна Европа.

Големият враг на „Ислямска държава“ са шиитите и „последователите на Сауд“, а не западния враг, и схемата е сходна с вярванията на Ердоган, коментира Алексиев.

„Имаме едно предимство. От всички балкански държави ислямът в България е най-умереният и най-нерадикален. Ако ни сравняват с Босна или с Косово, или с Албания, ние сме в много по-добро положение и това би трябвало да се изтъкне на нашите западни съюзници – че България се явява не само фронтова държава, а своего рода бариера пред проникването на радикалния ислям от юг”, посочи той.

Сблъсък на цивилизациите има, но той е между радикалния и „нормалния“ ислям, обобщи Алексиев. Той припомни свое изследване от 2010 година, в което стига до извода че около 95% от жертвите на радикалния ислям (тогава близо 500 000 души) са други мюсюлмани.

 

 

Източник: ® LIVENEWS.BG / Владимир, Маргитин

Posted on 20.04.2015, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: