Руските ЗРК С-300 отнемат световното господство на САЩ


Руските ЗРК С-300 отнемат световното господство на САЩ

© РИА Новости. Михаил Фомичев

Нервната реакция на американския Конгрес след решението на руския президент Владимир Путин за доставка на зенитни ракетни комплекти (ЗРК) С-300 на Иран демонстрират доминиращите в страната ценности.

Ако началото и резултатите на въоръжените конфликти на планетата спрат да зависят от военната сила на САЩ, американците окончателно ще загубят контрола си над света.

Системата ПВО, променяща политиката

На 13 април руският президент Владимир Путин подписа указа, с който премахна забраната за доставка на ЗРК С-300 в Иран. Документът се появи две седмици след сключването на рамковото споразумение на Иран с шестте държави (включително Русия и САЩ) за ограничаване на иранската ядрена програма в замяна на премахване на икономическите санкции.

Указът беше логичен и очакван поради скорошното официално посещение  на руския министър на отбраната Сергей Шоуйгу в Иран.

Решението на Владимир Путин стана неприятна изненада за американските власти. Прессекретарят на Държания департамент Мери Харф все пак отбеляза, че руското решение няма да повлияе върху преговорите по ядрената програма на Иран. Конгресът характеризира решението на руския лидер като провокация: указът беше разкритикуван и от демократите и от републиканците.

Членът на комитета по въоръжените сили, републиканецът Линдси Грем, заяви, че Русия се държи като член на компанията престъпни режими, в която влизат Сирия и Иран. А водещият демократ в Камарата на представителите по международните дела Елиът Енгел нарече решението на Владимир Путин „възмутителна постъпка” и добави: „Крачка след крачка, Владимир Путин превръща Русия в държава извън закона”. Очевидно американските конгресмени са твърдо убедени, че светът трябва да живее по техните закони.

Авторитетният американски политик и дипломат Хенри Кисинджър някога е казал: „Дипломацията е изкуството да обуздаваш силата”. Използвайки тази логика, ЗРК С-300 в Иран е инструмент на руската дипломация и нищо повече.

И все пак, защо доставките на отбранителната система за ПВО предизвиква толкова многозначителна реакция от страна на Вашингтон?

Според някои представители на американското Министерство на отбраната, руските ЗРК С-300 променят баланса на силите в борбата за политическа власт в кризисния район, а също така превръщат целия регион в недостъпни за самолетите F-16 или F/A-18 Hornet зони.

Засега само 20 бомбардировача B-2 Spirit и изтребителите F-22 Raptor могат относително безопасно да действат в районите, контролирани от С-300. Това означава, че руските доставки в Иран променят военните планове на САЩ и засилват руското влияние в региона и в света.

Военният експерт Дейв Маджумдар каза за The Daily Beast: „Иран не е краят. Ако Русия и Китай продължат да доставят на различните страни модерни системи за ПВО, повечето самолети, с които в момента разполагат Щатите, няма да могат да се използват в много региони на планетата”.

Лоша работа: новата система за ПВО няма да позволи нанасяне на въздушни удари по ядрените обекти на Иран. САЩ все още се надява на самолетите, изготвени по технологията „стелт“, но никой още не е проверил в бойни условия доколко тези самолети са невидими за С-300.

Руските ЗРК неутрализират американската бойна авиация в Близкия Изток и на американците ще им се наложи да коригират политиката си доста сериозно. Между другото, защо американците трябва да воюват „в много региони на планетата” и при това съвсем безнаказано?

Вертикален старт към бъдещето

Зенитният ракетен комплекс С-300 няма нужда от представяне – това е най-известното и най-ефективното в света оръжие за ПРО. Не веднъж съм виждал  С-300 в действие на южния полигон Ашулук и в тундрата на Заполярието — космическа техника, незабравим вертикален старт.

Системата се състои от команден пункт с радиолокатор и няколко свързан с него зенитно-ракетни комплекса (командният пункт автоматично разпределя целите между ЗРК).

С-300 е предназначен за отбрана на важни административни и промишлени обекти, щабове и военни бази от въздушни удари, крилати и балистични ракети т.е. на практика от всичко, което лети. Системата работи при всякакви метеорологични условия, а вертикалният старт на ракетите осигурява едновременно поразяване на няколко цели в различни посоки.

Но базовата ефективност не е всичко. ЗРК С-300 изисква революционни промени на цялата система за ПВО на Иран, а също така предполага модернизиране, снабдяване с нови ракети, преминаване към системите от ново поколение С-400 и С-500. Разглежда се многогодишна перспектива за военно-техническото сътрудничество, което беше прекъснато през 2007 година по редица причини.

Тогава Русия подписа договор за доставка на зенитни ракетни комплекси С-300 на стойност 800 милиона долара и замрази изпълнението заради сериозни възражения от страна на САЩ и Израел.

Сега руско-иранското сътрудничество ще се развива в много направления. Освен ЗРК С-300, в замяна на суров петрол, Русия ще достави на Иран жито, оборудване и строителни материали.

 

 

Автор: Александър Хроленко, РИА Новости

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 18.04.2015, in Анализи, Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: