МОСКВА МОДЕРНИЗИРА ПРОТИВОВЪЗДУШНАТА ОТБРАНА НА ГЪРЦИЯ


МОСКВА МОДЕРНИЗИРА ПРОТИВОВЪЗДУШНАТА ОТБРАНА НА ГЪРЦИЯМежду Русия и Гърция се провеждат преговори за техническото обслужване на редица ракетни комплекси и за купуването на нови ракети за системите С-300. Това съобщи гръцкият министър на отбраната Панос Каменос.

Гърция ще смени ракетите си с нови. Министърът отбеляза, че Гърция плати скъпо за санкциите на ЕС срещу Русия, които удариха и самия Евросъюз. Каменос увери, че Гърция ще направи всичко възможно санкциите срещу Русия да бъдат снети.


Гърция влезе в НАТО през 1952 г. Тя е единствената натовска страна, която използва руски зенитни ракетни ПВО средства.

В момента на въоръжение в гръцката армия са американските ЗРК „Пейтриът РАС-2”, руските ЗРС С-300ПМУ1 и комплексите за близко действие съветско производство „Оса-АКМ” и „Тор-М1”.

Тези средства са интегрирани в националната система на ПВО и са съставна част от ПВО на НАТО. Гърците използват и противотанковите комплекси „Фагот” и „Корнет”.


През 1996 г. Кипър купи два дивизиона С-300, но САЩ, Великобритания и Турция блокираха приемането им на въоръжение, които сметнаха, че това може да наруши военния баланс в района.

През 2006-2007 г. правата върху системата преминаха от Кипър към Гърция. През декември 2013 г. гърците за пръв път изпробваха системата С-300 в ученията „Бял орел-2013”.

Целта беше поразена на разстояние 30 километра и на височина около 2000 метра. Стрелбата наблюдаваха всичките военни аташета, акредитирани в Гърция.


През декември 2014 г. въпреки санкциите срещу Русия, Гърция подписа договор за доставката на запасни части за „Тор-М1” и „Оса-АКМ”.

Военен източник от Атина тогава посочи, че за Гърция са по-важни националните й интереси отколкото въведените срещу Русия санкции.


Висши военни в Русия посочват, че преговорите за техническото обслужване на ЗРК и ПТРК „Корнет” и купуването на новите ракети за С-300 са събитие с много голямо значение.


Гърция е единствената натовска страна, с която Русия осъществява мащабно военнотехническо сътрудничество.


Според военни експерти демонстративните заявления на гръцки политици за възможно предаване под аренда на военновъздушната база „Андреас Папандреу” и на военноморската база в Лимасол в Кипър на Русия, както и преговорите по линията на военно-техническото сътрудничество, пречат на руско-турските отношения.

 

 

Източник: Издателство „Распер“

Posted on 18.04.2015, in Балканите, Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: