Алексей Милер: Строим „Турски поток“ и чакаме Европа на гръцката граница


Алексей Милер: Строим "Турски поток" и чакаме Европа на гръцката граница

Reuters

„Газпром“ ще строи проекта си, наречен от медиите „Турски поток“, без да го обсъжда с ЕС, заяви ръководителят на газовата корпорация Алексей Милер.

В отговор на въпрос на руската агенция РБК той казва: „Турски поток“ започваме да строим веднага щом съгласуваме всичко (с Турция – бел. ред). Нямаме нужда да го обсъждаме с европейските колеги.“

На среща на дискусионния „Валдайски клуб“ Милер още веднъж заяви, че през 2019 г. спира транзитът на руски газ за Европа, защото Москва не се интересува от подновяване на договорите с Киев за пренос.

Той допълва, че компанията му е готова да строи, без да се съобразява с това дали Югоизточна и Централна Европа са готови да приемат газа, който ще се пренася по него.

„Ще построим и ще чакаме (докато европейците докарат своите газопроводи до турско-гръцката граница).“ По повод сроковете за изграждане Милер казва само, че те са „оптимистични“.

Запитан наистина ли Русия е взела окончателно решение да заобиколи Украйна, министърът на енергетиката Александър Новак посочи изказването на Милер и допълни, че „сега всички усилия са насочени да се построи газопреносна инфраструктура в Турция, на турско-гръцката граница и да се доставя на потребителите от Югоизточна и Централна Европа по този маршрут“.

„Уолстрийт джърнъл“ цитира още едно мнение на Алексей Милер от конференцията, посветена на енергийните въпроси.

Според него идеята да се договарят с „Газпром“ обща цена за ЕС всъщност ще доведе до поскъпването на природния газ за Европа.

„Ако Европейската комисия настоява за еднакви цени, то тогава, разбирате, общата цена не е най-ниската цена. Най-вероятно това ще е най-високата цена.“

Още продължава разследването на Еврокомисията за начина, по който се образуват цените в договорите на „Газпром“ с различни държави от ЕС и дали руснаците не искат неоснователно високи цени.

Миналия месец Брюксел представи визията си за енергиен съюз, включваща между другото и повече прозрачност в тези договори и мониторинг какво по-точно подписват държавни и частни компании с „Газпром“.

Милер припомня на аудиторията, че в момента Германия плаща една от най-ниските цени в Европа за газ от Русия и че това може да се окаже застрашено, ако Еврокомисията настоява за единна цена в ЕС.

 

 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Posted on 18.04.2015, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: