България воюва?


 България воюва?Тези дни родното Министерство на отбраната пусна „тревожен“ доклад, в който се твърди, че в България се била водела хибридна война. И че я води не кой да е, а самият Кремъл. Най-интересното е, че „войната“ всъщност се води около Украйна, а не за самата България.
Българското МО се безпокои, че легендата за „хилядите руски военни в Донбас“ и „анексията на Крим“ бива оспорвана от различни интернет писачи и дори отделни политици. Тези алтернативни мнения в доклада са наричани „дезинформация, пропагандни кампании и медийна манипулация“. Е, след като аз оспорвам в блога си фантазиите за „руското нахлуване“ значи ли, че и аз съм участник в „хибридната“ война? Само дето не съм забелязал аз да воювам с някого или пък с мен да воюват. На невидимия фронт, тъй да се каже, е пълно затишие. Но дотук с лирическото отстъпление.
Защо родното МО е толкова уверено, че руски солдати се разкарват из Източна Украйна? При това не десет, не сто, а десетки хиляди (и по някакъв невъобразим начин те остават абсолютно незабелязани)?
Преди известно време на един от брифингите началника на украинския Генщаб заяви, че руски войски в Донбас няма. Руски граждани-доброволци има, но военнослужещи няма. Това откровение бе игнорирано от всички и веднага забравено. Порошенко на следващия ден пак продължи да се жалва, че руските терористични войски (интересно, алтайската бронетанкова милиция и ескадрилата конни водолази дали влизат в състава им?) са окупирали Донбас. Единия вика няма, другия – има. Българското МО също твърди, че Москва оказва материална помощ на „сепарюгите“. Каква помощ? Колко? Къде минава коридора на доставки? Никакви обяснения, но пък го представят като доказан факт. Интересно защо нито OSCE, нито щатското разузнаване не могат до ден днешен да намерят доказателства за това. Само голословни обвинения и пропаганда. Не могат да докажат и че около украинската граница има струпване на руски войски. Няколкото международни проверки през последните месеци така и не съумяха да открият там нищо необичайно. Но мантрата за „руската агресия“ продължава да се повтаря всекидневно все едно е истина.
Ако по повод Крим може да има спорове дали е „присъединяване“ или „анексия“(макар референдума миналата година формално да не нарушава международното право), то с прословутата „руска агресия“ всичко е ясно, по-точно е ясно, че я няма. А като говорим за анексии, защо никой не се възмущава по повод Косово? Там също имаше едни такива процеси. Никой не възропта срещу това, че Вашингтон подари властта в Косово на албанската наркомафия. Никой не нарича агресия построяването в Косово на най-голямата щатска военна база в Европа. Двойни стандарти, господа, ах тези двойни стандарти! За каква демокрация и международно право можем да говорим след като „най-демократичната и свободна“ страна на планетата (имам предвид US of A) така цинично си изтрива краката в тях? А именно върху мита за „руската агресия в Украйна“ се крепи цялата санкционна и пропагандистка кампания, водена срещу Москва. Показателно е, че в Донбас воюват доброволци от различни краища на Русия (и не само от там), но Киев не сочи тях като доказателство за присъствието на руски войски на своя територия, а взима снимки от акаунтите на произволни потребители в социалните мрежи (желателно облечени в руска униформа и/или с някакво оръжие) и твърди, че това са агенти на ФСБ, командоси, десантчици, чеченци и други, пратени на тайна мисия. Но тези „доказателства“ не издържат никаква критика. И този цирк продължава вече половин година…
Тогава кой и срещу кого води хибридна война? Или хибридна война всъщност трябва да наречем неподкрепените с никакви факти обвинения в агресия, а не критиката срещу тези фалшиви обвинения?
А от кого между другото изхождат обвиненията в агресия? В България например се готвят мащабни учения в състава на НАТО, строят команден център на същото НАТО, командни центрове на Алианса ще има в още 5 страни от региона, Щатите демонстративно прехвърлят техника и хора в Полша и Прибалтика. И въпреки всичките тези провокативни маневри те шумно обвиняват Москва в агресия. Крадецът вика „дръжте крадеца!“, както се казва.
Боя се че в тази тъй наречена информационна война главната жертва отново ще е истината. Е, какво пък? Да не ни е за пръв път? Все пак навън е демокрация. По-точно „демокрация“.

P.S. Вместо да съчиняват теории за „хибридни войни“ би било по-добре да се заемат с реалните проблеми като например проникването на джихадисти в страната и разпространението на радикален ислям. Ето от това би имало полза.

 

 

Източник: http://worldissue.blog.bg

Posted on 17.04.2015, in Анализи, Балканите, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: